Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak-Flanagan: Intenzivirati ekonomsku saradnju BiH i Irske

BiH

Crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je boravio u službenoj posjeti Irskoj.

Crnadak se susreo s ministrom vanjskih poslova i trgovine Irske Charlesom Flanaganom. Pozdravio je prijateljske odnose dviju zemalja, izrazivši nadu da će se ti odnosi produbljivati i u budućnosti u kontekstu procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te da bi trebalo iskoristiti date okolnosti i organizovati bilateralni susret na najvišem nivou u što skorije vrijeme, sa čime je saglasnosti izrazio i irski kolega.

Crnadak je također zahvalio kolegi na podršci koju Irska pruža evropskim aspiracijama Bosne i Hercegovine, što je već i potvrđeno činjenicom da je Irska brzo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa našom zemljom, te činjenicom da je ovo pitanje bilo jedno i od prioriteta irskog predsjedavanja EU 2013. godine.

Ministar Flanagan je čestitao BiH na rezultatima ostvarenim u protekloj godini kada je u pitanju proces integracije BiH u Evropsku uniju, te naglasio da je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana najbolja garancija stabilnosti i reformskog procesa cijelog regiona.

Ministri su razgovarali i o ekonomskim odnosima, saglasivši se da su oni na veoma skromnom nivou, imajući u vidu već tradicionalno prijateljske odnose, te da je krajnje vrijeme da se načine i konkretni koraci na intenziviranju ekonomske saradnje.

Ministar Crnadak će se u nastavku posjete Irskoj sastati sa zamjenikom predsjednika Zajedničke komisije Parlamenta Irske za pitanja EU senatorom Terryjem Leydenom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.