Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak i Vulin: Cijelom regionu potrebno spuštanje tenzija

crnadak-vulin345

Politička situacija u Bosni i Hercegovini i regionu bila je tema susreta u Briselu na marginama Međunarodnog samita „Briselska konferencija o Afganistanu“ ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i Aleksandra Vulina ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak i Vulin su se saglasili da je nastavak razvoja dobrih odnosa između BiH i Srbije prioritet, te da je cijelom regionu potrebno spuštanje tenzija i nastavak saradnje u svim oblastima.

Razgovarano je i o nizu praktičnih pitanja koja se svakodnevno nameću u okviru sadržajne bilateralne saradnje između dvije zemlje.

Vulin je susret iskoristio i da uputi iskrene čestitke na uspješnoj realizaciji upravo održanih lokalnih izbora u BiH, koji su protekli u demokratskom ambijentu i bez većih incidenata.

Crnadak se susreo i sa ministrom inostranih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji u Makedoniji uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u decembru.

U toku razgovora pomenut je i postojeći sporazum o kolokaciji između BiH i Makedonije, kao i moguća implementacija istog u odnosu na objekat Bosne i Hercegovine u Londonu.

Inače, Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak učestvuje na Međunarodnom samitu „Briselska konferencija o Afganistanu“, koja se održava u organizaciji Evropske unije i Vlade Afganistana u Briselu, Kraljevina Belgija.

Tema konferencije je samoodrživost Afganistana, kroz jačanje mira, stabilnosti, ekonomskih kapaciteta i pravne države, te realizacija Strategije Evropske unije za Afganistan 2014-16.