Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Ministarstvo ne stoji iza prijedloga ambasadora Halilovića

crnadak_igor_pres

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je Srni da ovo ministarstvo ne stoji iza prijedloga ambasadora BiH u Kuvajtu Mehmeda Halilovića o načinu rješavanja vlasništva nad nekretninama za strance sa Bliskog istoka, niti je na bilo koji način konsultovano.

“Nikakve konsultacije ni sa mnom, ni sa drugim strukturama u Ministarstvu nije bilo, niti je bilo kakav dokument došao. Riječ je o ideji ambasadora koja je upućena Vladi FBiH, a kako će ona reagovati ne znam”, rekao je Crnadak.

On je napomenuo da ambasador u svakoj zemlji ima pravo da plasira ideju za koju smatra da može biti korisna.

“Moje lično mišljenje, kada je riječ o ovoj oblast, jeste da tu ne treba mijenjati stvari, jer su zakoni dobro definisali tu materiju”, naglasio je ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak je dodao da nema zvaničnu informaciju o susretu Halilovića sa šefom Delegacije EU u u BiH Lars-Gunar Vigemarkom u Kuvajtu.

Halilović je predložio da se pronađe rješenje u vezi s tim što državljani Kuvajta u BiH nemaju pravo upisa vlasništva nad nekretninama za fizička lica, jer ne postoji reciprocitet za državljane BiH u Kuvajtu.

Ambasada BiH u Kuvajtu predložila je Vladi FBiH da se omogući sticanje prava vlasništva i uknjiženje nekretnina u BiH za Kuvajćane kojim bi BiH stvorila preduslove za ostvarivanje značajne finansijske dobiti, na primjer, izuzimanjem državljana Kuvajta iz primjene reciprociteta, uz odgovarajuća ograničenja.

U Ministarstvu pravde FBiH kažu da nisu dobili nikakav prijedlog Ambasade BiH u Kuvajtu da državljani te zemlje kao fizička lica budu izuzeti iz reciprociteta, odnosno da im se omogući sticanje prava vlasništva nad nekretninama bez obzira na to što naši državljani to ne mogu u Kuvajtu.

“Ne bi bilo ni dobro da se pravi presedan, jer bi to bila i diskriminacija. Postoji lista zemalja s kojima imamo i onih s kojima nemamo reciprocitet. Reciprocitet uopšte nemamo s arapskim zemljama, pa je pitanje kako onda praviti izuzeće”, saopštili su iz ovog ministarstva.