Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak na SEECP-u: Regionalna saradnja najbolji okvir za ekonomsko jačanje

crnadak_nova_anadolija1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Dubrovniku učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim trenutno predsjedava Hrvatska, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz MIP-a BiH navode kako je Crnadak na početku obraćanja čestitao Hrvatskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om, naglasivši da BiH pridaje veliku važnost ovom političkom procesu.

On je naglasio da je važno da se regionalna saradnja snažno razvija i da je to najbolji okvir za ekonomsko jačanje, transportno povezivanje i vladavinu prava u cijeloj regiji.

“Ako napravimo jake i prijateljske odnose, našu regionalnu saradnju možemo nastaviti i nakon završetka procesa evropskih integracija, čime bismo artikulisali važne regionalne interese, slično kao što danas rade skandinavske i zemlje Višegradske četvorke“, rekao je između ostalog Crnadak.

Ministar je kazao i da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji strateški vanjskopolitički cilj BiH, koji ima potpunu podršku i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. U tom kontekstu, Crnadak je istakao da su se aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije intenzivirale, te je apelovao na članice EU da se BiH podrži u što bržem dobijanju statusa kandidata.

Crnadak će se večeras sastati sa Hoytom Brianom Yeeom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, a sutra učestvuje na Dubrovnik Forumu 2017.