BiH

Crnadak na zasjedanju Generalne skupštine UN-a

18/09/2017

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovaće na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Prvog dana posjete, u utorak, 19. septembra, planirani su bilateralni susreti s generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Thomasom Gremingerom i ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Ministar će u u večernjim satima prisustvovati prijemu čiji će domaćini biti predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini.

Drugog dana posjete, 20. septembra, ministar će učestvovati na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kojem će prisustvovati ministri inostranih poslova zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Ministar će istog dana imati susret s generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom, te će prisustvovati prijemu koji organizuje ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

U četvrtak, 21. septembra, planirano je učešće Crnatka na 8. ministarskom doručku Grupe prijatelja medijacije. Istog dana su planirani trilateralni susreti ministara inostranih poslova Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao i Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH. Planirano je učešće ministra i na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je domaćin ministar inostranih poslova Bjelorusije (BiH je članica Trojke). U večernjim satima planirano je učešće ministra na prijemu čiji je domaćin ministar inostranih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmar Gabriel.

Četvrtog dana posjete, 22. septembra, ministar će učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova Američko-jadranske povelje (A5), čiji je domaćin ministar inostranih poslova Republike Makedonije Nikola Dimitrov. Istog dana, planirano je učešće ministra i na sastanku ministara inostranih poslova Grupe prijatelja Alijanse civilizacijam saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.