Ministar vanjskih poslova

Crnadak: Nadam se da će sporazum lidera biti realiziran do 5. septembra

Crnadak_Mogherini_Haavisto

Šef bh. diplomatije upoznao je učesnike sastanka da u razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH učestvuju tri političke partije Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije čiji su lideri postigli sporazum o formiranju vlasti do 5. septembra

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije u Helsinkiju, a osnovne teme tokom rasprave o BiH bile su formiranje vlasti i nastavak evropskog puta BiH.

Šef bh. diplomatije upoznao je učesnike sastanka da u razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH učestvuju tri političke partije Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije čiji su lideri postigli sporazum o formiranju vlasti do 5. septembra.

Izražavajući nadu da će taj sporazum biti realiziran u predviđenom roku, zahvalio je za podršku Evropskoj uniji za što bržim formiranjem vlasti, te za najavljeni nastavak zajedničkih aktivnosti kako bi BiH što prije dostigla kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar je također naveo da je radi omogućavanja fer i poštenih izbora neophodno što prije provesti preporuke Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) vezano za prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i za zloupotrebu javnih RTV servisa.

Te preporuke, kazao je Crnadak, do sada bile ignorirane i u budućem odnosu BiH i EU potrebno ih je staviti u prvi plan.

Tokom obraćanja Vijeću za vanjske poslove EU ministar je još jednom potvrdio opredjeljenje BiH za što bolje odnose u regionu te pozvao Prištinu da što prije ukine nedemokratske i antievropske takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Na marginama ministarskog sastanka, Crnadak imao je niz bilateralnih susreta, a tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajućim OSCE-a Miroslavom Lajčakom dogovoreno je zajedničko otvaranje Počasnog konzulata BiH u Slovačkoj u Sevecu kod Bratislave 5. septembra.

Ministre koje su prisustvovali ovom skupu dočekali su ministar vanjskih poslova Finske, koja predsjedava Evropskom unijom, Pekka Haavistoa i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.