Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak najoštrije osudio napad na novinara televizije BN

BiH

vladimir kovacevic 12

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak najoštrije je osudio jučerašnji brutalni napad na novinara televizije BN Vladimira Kovačevića i zatražio hitan odgovor MUP-a i pravosuđa Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Živimo u srcu Evrope u vremenu kada se slobodna riječ mora garantovati svima, a posebno novinarima, koji se ne smiju pretvoriti u mete na strelištu, na koje može nasrtati bilo ko bez ikakve odgovornosti. Hitan odgovor MUP-a i pravosuđa Republike Srpske je neophodan, jer će samo brzo otkrivanje počinilaca i pozadine ovog slučaja zaustaviti uznemirenost javnosti i spriječiti dalje narušavanje međunarodnog imidža i Republike Srpske i BiH”, naveo je ministar Crnadak.

Crnadak u saopćenju navodi kako je, kao građanin Banjaluke, posebno zabrinut “jer se radi o još jednom narušavanju bezbjednosti u širem centru grada, nakon neriješenog slučaja ubistva Davida Dragičevića, ispaljivanja projektila iz zolje, premlaćivanja motocikliste u Srpskoj ulici i drugih događaja, na koje MUP Republike Srpske nije dao odgovore, a gradske vlasti ovakvo stanje ne žele da osude i zatraže hitnu reakciju”.

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva sve nadležne institucije da hitno riješe slučaj premlaćivanja novinara Vladimira Kovačevića i iz razloga međunarodnih obaveza koje BiH ima na polju slobodnog djelovanja novinara i zaštite novinara od fizičkih napada i pritisaka, navodi se u saopćenju.

Klub novinara Banjaluka je uputio apel svim medijima da sutra, 28. avgusta, upute jedinstven zahtjev vlastima u Republici Srpskoj i cijeloj BiH da nasilje nad novinarima mora prestati, na način što će u svojim medijima objaviti crne flajere (u štampi), banere (na portalima) i telope (na TV) sa natpisom “STOP nasilju nad novinarima u BiH”.

Također, povodom napada na novinara BNTV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu sutra s početkom u 12 sati bit će održano mirno okupljanje novinara zbog sve češćih napada na novinare u BiH.

Delegacija EU u BiH također je oštro osudila bilo kakve prijetnje i fizičke napade na novinare i medijske slobode.