Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Nema radikalnih promjena Ustava BiH

190901518hm

Ministar vajskih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je danas u Banjoj Luci da snažne reforme, suštinske, koje mijenjaju stanje u društvu, zajedno s brzim putem BiH ka EU, predstavljaju put o kojima se mora postići dogovor u BiH, zbog bolje budućnosti svih u BiH.

Međutim, naglasio je, avanturističke su teze da je za to potrebna radikalna promjena Ustava.

Crnadak je istakao da BiH treba odgovorne političare, spremne za dogovore, razumijevanje i uvažavanje te koji grade, a ne sukobe, koji su ponekad bili i vještački kreirani.

– Sve odluke koje budemo donosili i sve izmjene u sistemu moraju biti donesene na bazi konsenzusa – istakao je ministar vanjskih poslova BiH.

Uvjeren je da se svi ključni politički faktori u BiH moraju snažno okrenuti budućnosti i EU.

Crnadak je na konferenciji o 20 godina Dejtonskog sporazuma, rekao da je to jedan od najuspješnih mirovnih sporazuma u svijetu, te da je jedan od razloga njegove uspješnosti taj što niko nije njime zadovoljan.

Ipak, taj sporazum je, kaže, tačka okupljanja oko BiH takve kakva je danas.

On je, takođe, naglasio da su svi narodi iz BiH mnogo više očekivali 20 godina poslije, jer kako kaže, ako se osvrnemo oko sebe, vidjećemo da ljudi jako teško žive, da su male penzije i plaće…

Nad tim problemima, istakao je, svi treba da se zamisle i da to budu glavni pokretač i motiv za sve koji obavljaju vlast u BiH.

(Fena)