Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

strelice iz opozicije

Crnadak o Dodikovim izjavama: To je neprikladno za njegove godine

dodik crnadak
Foto: Pixsell/Fokus.ba

Crnadak kaže da, što se tiče pravnog problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH, to zaista jeste njegov problem i nije u redu da cijelu RS povezuje sa tim

Opozicija ne vodi nikakvu harangu protiv Dodika nego žestoko brani Narodnu skupštinu i RS, jer nisu ljudi ginuli u ratu da bi SNSD ovo radio od najvažnije narodne institucije, rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, reagujući na izjave predsjednika SNSD Milorada Dodika.

Pare za kumovu zgradu

– Pozivam Dodika da prestane iznositi neistine, zaista je neprikladno za njegove godine, jer zaključak NSRS da se neće usvajati drugi zakoni dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH jeste prekršen i to upravo od Dodika i SNSD – istakao je Crnadak.

Ali, dodaje Crnadak, kad su već prekršili zaključak da bi dobili pare za kumovu zgradu, ja ih pitam zašto Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija ne usvoje u Domu naroda, gdje imaju potrebnu većinu sa svojim strateškim partnerom HDZ-om.

-Hajde, patriote, ako vam je stalo do RS usvojite zakon u Domu naroda, pa ćemo se svi zajedno boriti da prođe i u Predstavničkom domu – poručio je.

Crnadak kaže da, što se tiče pravnog problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH, to zaista jeste njegov problem i nije u redu da cijelu RS povezuje sa tim.

Zaključci NSRS-a

-Nažalost, on ima problem i sa Okružnim tužilaštvom u Banjoj Luci, koje je Dodikovu krivičnu prijavu protiv Schmidta za lažno predstavljanje proslijedilo u Sarajevo i nije podiglo optužnicu. Schmidt je više puta boravio u RS i predstavljao se kao Visoki predstavnik, čime je eventualno krivično djelo počinio u RS i mogao je biti procesuiran od strane tužilaca u Republici Srpskoj – rekao je Crnadak.

Dodao je da su komentari da oni koji nisu glasali za zaključke NSRS nemaju pravo kritikovati njihovo kršenje su toliko glupi, da je na njih teško odgovoriti.

-Kad se nešto usvoji, onda je to obavezujuće za sve, i za one koji su glasali i za one koji nisu. Po njihovoj logici, ko nije glasao za Zakon o saobraćaju ne mora poštovati ograničenje brzine i može ulaziti u jednosmjerne ulice – zaključuje Crnadak.