Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednik PDP-a

Crnadak: Tužba protiv Schmidta je farsa, SNSD ga je direktno priznao kao visokog predstavnika

Banja Luka: Jelena Trivić i Igor Crnadak održali konferenciju za medije
07.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Igor Crnadak, oporbeni politicar iz redova Partije demokratskog progresa, danas je, nakon jucerasnje posebne sjednice Narodne skupstine Republike Srpske, porucio na konferenciji za medije da Milorad Dodik i SNSD RS vodi u izolaciju, te da su teme koje namece, poput vracanja nadleznosti, zapravo lazne. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Crnadak ističe da je “zbog toga i najavljena tužba protiv Schmidta farsa, jer nijedan sud neće prihvatiti tužbu da je neko nelegalan i nelegitiman, dok su oni koji tuže svojevoljno, bez prisile, izvršavali sve njegove naloge

– Vijeće ministara BiH prebacilo je 12.5 miliona KM na račun CIK BiH na osnovu nametnute odluke OHR, čime je SNSD direktno priznao Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer su njegov nalog ispunili u roku kraćem od 24 sata, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Crnadak kaže da je jučerašnja izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da je novac prebačen na osnovu usvojenog budžeta za 2022. godinu “svjesno izgovorena laž, koja samo pokazuje kakva panika vlada u vrhu SNSD.”

– Tegeltija je izjavom da su budžet usvojili Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH namjerno želio da zbuni većinu građana, koji nedovoljno poznaju procedure i ne znaju da je budžet usvojen i može biti operativan tek kad ga usvoji Parlamentarna skupština BiH. Prema tome, SNSD je ekspresno realizovao nametnutu odluku Schmidta, a članovi kabineta Zorana Tegeltije su čak vršili pritisak na pojedince u Ministarstvu finansija i trezora BiH da se novac prebaci na račun CIK BiH u najkraćem mogućem vremenu, šaljući poruku stranim ambasadama da će Tegeltija biti kooperativan, rekao je Crnadak.

Crnadak ističe da je “zbog toga i najavljena tužba protiv Schmidta farsa, jer nijedan sud neće prihvatiti tužbu da je neko nelegalan i nelegitiman, dok su oni koji tuže svojevoljno, bez prisile, izvršavali sve njegove naloge.”

– Umjesto što napada PDP, Tegeltiji bi bilo bolje da uputi izvinjenje javnosti zbog svoje jučerašnje pokvarene izjave, kojom vrijeđa zdravu logiku i svakog normalnog, mislećeg čovjeka u Republici Srpskoj, istakao je Crnadak.

Podsjetimo, Schmidt je prije nekoliko dana upotrijebio bonske ovlasti, i CIK će dobiti traženi novac za izbore. Podsjetimo i to da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer saopštio da je entitet Republika Srpska angažovala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta za “lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH”.