Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak održao predavanje na Diplomatskoj akademiji u Beču

crnadak_diplomatska_akademija_predavanje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je danas na Diplomatskoj akademiji u Beču predavanje na temu “Bosna i Hercegovina na europskom putu – iskustva i izazovi”.

Predavanje ministra Crnatka, kojim je moderirao direktor Diplomatske akademije Hans Winkler izazvalo je veliku pozornost studenata i profesora Diplomatske akademije, članova diplomatskog kora u Republici Austriji i bosanskohercegovačke dijaspore.

Na početku izlaganja ministar je naglasio da u Bosni i Hercegovini po pitanju europskih integracija postoji konsenzus svih političkih stranaka.

Istaknuo je zadovoljstvo uspjehom Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji u 2016. godini, koji je krunisan 9. prosinca uručivanjem Bosni i Hercegovini Upitnika Europske komisije sa 3.242 pitanja.

Naglasio je da je taj uspjeh rezultat posvećenosti reformama i predanog rada vlasti na svim razinama u BiH.

Ministar Crnadak je u svom izlaganju rekao da je 2016. godina bila najproduktivnija godina za europske integracije otkad je Bosna i Hercegovina započela proces, ali da odgovaranje na Upitnik, kao i druge aktivnosti na putu do statusa kandidata predstavljaju kritičnu fazu i da će se u naredna tri do četiri mjeseca znati ima li Bosna i Hercegovina unutarnji kapacitet za dogovore koji mogu osigurati ekonomski razvitak i siguran put u Europsku uniju.

Tokom predavanja, ministar Crnadak je prenio iskustvo ogromnog značaja regionalne suradnje za provođenje reformi i europski put Bosne i Hercegovine.

On je rekao da se, nakon uspješne posjete izaslanstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Beogradu ovog ponedjeljka, očekuje i održavanje prve zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

Bosna i Hercegovina će nastaviti da ulaže velike napore u regionalnu suradnju, s posebnim naglaskom na trokut Srbija-Hrvatska-Bosna i Hercegovina, kao stup stabilnosti i zajedničke budućnosti u regiji.

Govoreći o izazovima na putu ka EU, ministar je istaknuo da će pored domaćih administrativnih i političkih izazova, budući koraci BiH prema statusu kandidata u mnogome ovisiti od atmosfere unutar institucija EU i u zemljama članicama EU.

– Svjesni smo da se EU u posljednjih nekoliko godina suočava s velikim izazovima kao što su izbjeglice, Brexit, terorizam, gospodarska i financijska kriza… Ipak, kako bi se održala politička stabilnost i demokratski razvitak EU ne bi trebala zanemariti Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan. Europska unija i dalje ima snažan utjecaj u regiji i europska perspektiva predstavlja snažan poticaj za provođenje reformskih procesa. EU bi mogla iskoristiti integraciju zapadnog Balkana i za sebe, stvaranjem novog pozitivnog zamaha i slanjem jasne poruke da unatoč svim izazovima EU i dalje funkcionira nesmetano i provodi svoje politike, uključujući i politiku proširenja – rekao je ministar.

Na kraju svog predavanja na bečkoj Diplomatskoj akademiji, ministar Crnadak je podcrtao da je Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji u ovom trenutku potrebna jasna perspektiva ulaska u EU, a proeuropskim snagama koje guraju reforme najjača moguća potpora od EU.

Nakon predavanja i diskusije ministar Crnadak će se sastati s austrijskim kolegom, ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, saopćeno je iz MVP-a BiH.