Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak: Partnerstvo s Washingtonom veoma značajno

igor_crnadak20334

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je i da je konstatirano da su odnosi između BiH i SAD izuzetno dobri, a istaknut je i doprinos naše zemlje u borbi protiv terorizma

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. U State Departmentu u Washingtonu sastao se i s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD. U razgovoru za „Dnevni avaz” Crnadak je kazao da je sastanak s Palmerom bio veoma otvoren i odnosio se na najvažnije teme u BiH i u regionu.

– Potpuno smo se saglasili da vlast u Federaciji BiH i na nivou BiH treba biti što prije biti formirana te da je potrebno da Priština što prije ukine takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije, kako bi se nastavio dijalog i započelo popravljanje atmosfere u regionu – kaže Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je i da je konstatirano da su odnosi između BiH i SAD izuzetno dobri, a istaknut je i doprinos naše zemlje u borbi protiv terorizma.

– Za nas je partnerstvo s Washingtonom veoma značajno, kao i njihova podrška reformama i demokratizaciji društva kod nas. Mi smo, teritorijalno i po ekonomskoj snazi, mala zemlja, ali SAD veoma uvažavaju naš doprinos Globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, kao i na drugim pitanjima koja su vezana uz bezbjednost i međunarodnu borbu protiv terorizma -ocijenio je Crnadak.

Naglasio je i da BiH ima veoma povoljan trgovački položaj u odnosu na SAD.

– I već godinama se produžava aranžman prema kojem se više hiljada proizvoda može bez carina izvoziti u Ameriku. Sve u svemu, odnosi s Amerikom trebaju napredovati i razvijati se i nadam se da će tako biti – kazao je Crnadak za “Avaz”.