Crnadak: Posjeta Hahna podsticaj za nastavak reformi

BiH

hahn crnadak
Foto: I. Kralj

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uvjeren je da će posjeta komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna dati dodatni podsticaj vlastima u BiH za nastavak reformi i napredovanje BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Crnadak je Hahna, sa kojim se danas sastao u Ministarstvu inostranih poslova BiH u Sarajevu, upoznao o trenutnim političkim prilikama u BiH i najvažnijim aktivnostima na planu evropskih integracija koje se provode u zemlji nakon predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU polovinom prošlog mjeseca.

On je istakao snažnu opredijeljenost Vijeća ministara BiH i drugih nivoa vlasti u BiH za nastavak sprovođenja započetih reformi i preoduzimanje svih neophodnih koraka s ciljem da BiH što prije dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Evropskom komesaru Crnadak je zahvalio na riječima podrške i stalnoj podršci koju institucije i zvaničnici EU pružaju BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o regionalnim aktivnostima u kontekstu Berlinskog procesa i zapadno-balkanske šestorke.

U vezi s tim razgovarano je o predstojećem sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadno-balkanske šestorke u Draču i aktivnostima BiH u okviru priprema za predstojeći Samit zemalja Zapadnog Balkana u Parizu.