Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Posjeta Stoltenberga nema veze s događajima 9. januara

crnadak_nova_anadolija1

U centru pažnje posjete generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini početkom februara bit će partnerstvo između BiH i tog vojnog saveza, borba protiv terorizma, zajedničke operacije u kojima učestvuju Oružane snage BiH s NATO-om i očuvanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu – izjavio je danas za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

-To je vrlo važan događaj i odlična prilika da se razgovara o daljem razvoju odnosa BiH i te vojne alijanse – ocijenio je Crnadak precizirajući da je to prva posjeta generalnog sekretara NATO-a BiH nakon gotovo tri godine.

Istakao je i da je posjeta dogovorena prije nekoliko mjeseci i da nema nikakve veze s događajima 9.januara u Banjoj Luci.

-Oni koji su dali izjave da će generalni sekretar NATO-a doći u BiH da nekoga kažnjava zbog 9.januara, nisu dobronamjerni prema procesima u BiH. Takve izjave se mogu svesti na to ‘kako mali Perica zamišlja NATO’ – rekao je Crnadak.

Šef bh.diplomatije je uvjeren da će prilikom razgovora sa Stoltenbergom biti potvrđena podrška NATO saveza evropskom putu BiH i reformama te Dejtonskom mirovnom sporazumu kao temelju današnje BiH.