Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak primio u odvojene posjete ambasadore Rumunije, Kine i Irana

dana-manuela-constantinescu-crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u odvojene posjete ambasadoricu Rumunije Danu-Manuelu Constantinescu, Narodne Republike Kine Chen Bo i ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, a posjete ambasadora Rumunije i Irana su bile nastupne.

Crnadak je poželio dobrodošlicu ambasadorici Constantinescu, istakao zadovoljstvo dobrim odnosima BiH i Rumunije i naglasio potrebu nastavka saradnje uz produbljivanje odnosa u svim oblastima.

Zahvalio je za podršku Rumunije Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i reformskim procesima, te izrazio očekivanje da će ta podrška biti nastavljena i u buduće, posebno u kontekstu stjecanja statusa kandidata.

Ambasadorica je naglasila da će Rumunija nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH i istakla spremnost njene zemlje da prenese iskustava i znanja iz oblasti borbe protiv korupcije, pravde i unutrašnjih poslova.

Ministar Crnadak i ambasadorica Constantinescu su se složili da je vanjskotrgovinska razmjena u iznosu od oko 150 miliona eura nedovoljna i da će u narednom periodu poduzeti aktivnosti na organizaciji ekonomskog foruma koji bi okupio privrednike dviju zemalja.

Razgovarano je i o mandatu u Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a (ECOSOC) koji BiH i Rumunija dijele u periodu od 2017. do 2019., kao i drugim multilateralnim temama.

Crnadak i ambasadorica NR Kine Chen Bo ocijenili su da je Peti samit šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine (16+1), koji je održan početkom ovog mjeseca u Rigi, bio veoma uspješan i koristan za Bosnu i Hercegovinu, te da je sljedeći korak realizacija zaključaka samita što za BiH uključuje i organizaciju i domaćinstvo konferencije o turizmu i sajma poljoprivrede i vina.

U pripremi tih događaja ambasadorica Bo je ponudila svu potrebnu pomoć i podršku svoje Ambasade. Ministar Crnadak i ambasadorica su se složili da je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, službenih pasoša i pasoša za javne poslove, koji je potpisan u Rigi, vrlo dobra osnova za aktivnosti na daljnjoj liberalizaciji viznog režima.

Ministar Crnadak je iskazao dobrodošlicu i ambasadoru Heidariju u Bosnu i Hercegovinu i poželio mu uspješan rad i boravak u BiH tokom njegovog angažmana i diplomatske misije u Ambasadi Irana u Sarajevu.

mahmoud-heidari-crnadak

Sagovornici su ocijenili da su politički odnosi između BiH i Irana vrlo dobri i prijateljski i da nema otvorenih političkih pitanja, te da dosadašnja ekonomska saradnja može biti na većem nivou, naročito nakon ukidanja sankcija Iranu i da je potrebno uložiti dodatne napore radi rješavanja problema sa bankama i bankovnim transakcijama.

Heidari je tokom razgovora istakao da je posjeta delegacije BiH na čelu sa ministrom Crnatkom Iranu u februaru ove godine bila vrlo značaja za intenziviranje saradnje u oblasti ekonomskih odnosa i pozvao ga da ponovo posjeti Iran, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.