Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Crnadak: RS se zadužila 600 miliona KM, mogu nam zaplijeniti javne kompanije

crnadak-ss

“Nosioci obveznica imaju pravo da zaplijene bilo koju kompaniji koja u svojoj strukturi vlasništva ima sa preko 50 posto udio vlasništva RS-a”, objasnio je Crnadak

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak govorio je o zaduženosti na tržištu vrijednosnih papira bh. entiteta Republika Srpska ističući kako dugovi dolaze na naplatu već 28. juna, prenosi Klix.

Narodna skupština Republike Srpske danas je razmatrala i izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti RS-a za 2021. godinu.

U izvještaju je navedeno da je ukupan promet na Banjalučkoj berzi u 2021. godini iznosio 377,8 miliona KM.

“Mi smo upravo ove godine se zadužili na Londonskoj berzi 600 miliona KM. Ukupno ćemo vratiti 750 miliona. Sve je to rađeno u uslovima gdje je ovo naše okruženje i imidž RS-a ocijenjen kao špekulativan i rizičan”, kazao je Crnadak govoreći uime Kluba poslanika PDP-a.

Istakao je kako RS ima B3 rejting te da PDP nikada nije dobio infomacije o tome ko je kupio obveznice i ko će ostvariti 150 miliona KM zarade.

Također je kazao i da Vlada RS-a ne nudi građanima opciju da kupe obveznice.

“Onda dođu na Skupštinu i pitaju nas zašto građani ne kupuju obveznice, a razlog zašto će to biti problem jer smo mi sistem u kojem je bilo raznih slučajeva i nastavilo se Bobar i Balkan Bakom, Bankom Srpske gdje su ljudi svoj zadnji dinar izgubili u ‘svaljivanjima’ banaka”, naglasio je Crnadak.

Komentirao je i materijal koji je dostavljen poslanicima te istakao kako je Komisija za hartije od vrijednosti RS-a sigurno najbolji i najnepristrasniji regulator.

Istakao je i da se Vlada RS-a “skriva kako bi mogli u mutnoj vodi nastaviti svoje poslove”.

“Mi smo imali raspravu oko 28. juna, ali ove godine se Vidovdanu se RS ne može radovati. Do tada RS treba da vrati 330 miliona KM. Kada je bila tu ministrica finansija, rekla je da imamo pare, ali ne na računu. Da vidite samo tamo gdje nema nikakve kontrole kako vlada radi”, kazao je lider PDP-a.

Poslanicima u NSRS-u je kazao i da je pronašao dokument za zaduženje koje RS-u dolazi na naplatu budući da se javnost pita šta će se dogoditi ako se dug ne plati.

“Nosioci obveznica imaju pravo da zaplijene bilo koju kompaniji koja u svojoj strukturi vlasništva ima sa preko 50 posto udio vlasništva RS-a”, objasnio je Crnadak.