Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak u zvaničnoj posjeti Republici Azerbejdžan

mip-crnadak-posjeta-azerbejdzanu-3

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak boravi 01. i 02. decembra 2016. godine u zvaničnoj posjeti Republici Azerbejdžan.

Ministar Crnadak se prvog dana posjete, 01.decembra 2016. godine u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim, ministrom inostranih poslova Elmarom Mammadjarovim i premijerom Arturom Rasizadeom.

Ministar Crnadak je počeo zvaničnu posjetu Azerbejdžan susretom sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.Tokom susreta ministar Crnadak se zahvalio na pomoći koju je Republika Azerbejdžan kroz humanitarne projekte realizovala u Bosni i Hercegovini, a posebno one koje je realizovala putem Fondacije “Hejdar Alijev”.

Zatim je naveo potrebu za unaprjeđenjem privredne saradnje i povećanju nivoa spoljnotrgovinske razmjene te je izrazio nadu da će uskoro biti realizovana planirana posjeta predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva Bosni i Hercegovini.

U skladu sa protokolom posjete, ministar Crnadak je nakon sastanka položio vijence na spomenik bivšem predsjedniku Hejdar Alijevu i spomeniku poginulim borcima za nezavisnost.

Nakon ručka koji je organizovan u čast ministra Crnadka, uslijedio je sastanak sa ministrom inostranih poslova Azerbejdžana Elmarom Mammadjarovim. Ministri Crnadak i Mammadjarov ocjenili su bilateralne odnose dvije zemlje dobrim i prijateljskim bez otvorenih pitanja. Izrazili su želju za daljnjim razvijanjem odnosa, te su predložili potrebu češćih razmjena posjeta visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan.

mip-crnadak-posjeta-azerbejdzanu-2

Nakon susreta sa ministrom inostranih poslova ministar Crnadak se susreo sa premijerom Republike Azerbejdžan Arturom Rasizadeom.

Tokom sastanka ministar Crnadak je naglasio da je interes Bosne i Hercegovine unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje sa Republikom Azerbejdžan, koja je već prisutna i u regionu Zapadnog Balkana.

Potom je pozdravio azerbejdžanske investicije u sklopu „Projekta povjerenja“ odnosno izgradnju fabrike za preradu voća i povrća u Doboju, kao i azerbejdžanske investicije u fabriku pomfrita „Srebreničanka“ u Srebrenici i naveo sektore koji bi posebno mogli biti interesantni za investitore iz Republike Azerbejdžan: infrastruktura, energetika, turizam, proizvodnja hrane i drvoprerađivačka industrija.

Sagovornici su se složili da s obzirom na prijateljske odnose između dvije zemlje, ekonomska saradnja bi mogla biti na daleko većem nivou. Treba otvoriti mogućnost za uspostavljanje novih privrednih veza, a ostvarene veze se moraju učvrstiti i dalje razvijati.

Drugog dana posjete planirano je da se ministar Crnadak sastane sa predsjednikom Parlamenta Republike Azerbejdžan Ogtay Asadovim.