Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća

Sjevernoatlantsko-vijece123

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je, na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na nivou ministara vanjskih poslova sa predstavnicima operativnih partnera u misiji „Odlučna podrška“ (Resolute Support Mission – RSM) u Afganistanu, koji je danas održan u NATO štabu u Briselu.

Ministari vanjskih poslova zemalja NATO-a i partnerskih zemalja učesnica misije „Odlučna podrška“, te ministri vanjskih poslova Afganistana, Japana, Republike Koreje, kao i predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih naroda razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, daljnjoj podršci afganistanskim odbrambenim i sigurnosnim snagama, te nastavku misije „Odlučna podrška“ i budućoj saradnji NATO-a i Afganistana.

Crnadak je tokom obraćanja učesnicima sastanka pozdravio izraženu namjeru Saveznika da nastave sa pružanjem podrške afganistanskim vlastima i oružanim snagama s ciljem osiguranja sigurnosti, mira i razvoja u Afganistanu.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina od 2009. godine dala značajan doprinos NATO vođenim misijama u Afganistanu i izrazio spremnost BiH da i dalje doprinosi stabilizaciji i sigurnosti ove zemlje, te da kroz učešće u misiji „Odlučna podrška“ osigurava obuku, savjete i drugu podršku afganistanskim sigurnosnim snagama i institucijama.

Crnadak se tom prilikom zahvalio zemljama učesnicama misije „Odlučna podrška“ na izvrsnoj saradnji ostvarenoj tokom provođenja misije, prije svih Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Danskoj i Hrvatskoj, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.