Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnalić: Radončiću je povrijeđeno pravo na privatnost

BiH

asim crnalic

Asim Crnalić, advokat iz tima odbrane Fahrudina Radončića, izjavio je danas kako su njegovom branjeniku povrijeđena prava na privatnost u okviru pritvora kojeg vodi Sud BiH.

Crnalić je na današnjem ročištu o izjašnjenju o krivnji Radončića zatražio od sutkinje Minke Kreho da se dodatno raspravlja i o dvije “okolnosti” vezane za navodnu povredu prava njegovog branjenika.

“Molim vas da se govori i o dvije okolnosti vezane za današnje ročište. Prvo pitanje je prijedlog koji smo uputili Sudu BiH za ukidanje pritvora. Druga okolnost je povreda prava na privatnost u uvjetima pritvora što je pod okriljem Suda BiH. Riječ je o upadanju Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA u privatne prostorije Radončića”, rekao je Crnalić.

Kreho je naglasila kako se o takvim tvrdnjama neće govoriti na današnjem ročištu te kako je Sud BiH o tome obaviješten putem medija.

Crnalić je po izlasku iz Suda BiH medijima pojasnio da su Radončiću povrijeđena prava prilikom njegove hospitalizacije u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS) gdje je iz pritvora smješten zbog zdravstvenih problema u srijedu, 9. marta.

“Ni ja ne znam do kraja šta se događalo, imam samo okvirne informacije, ali koliko znam, pripadnici SIPA-e su po nečijem nalogu pregledavali medicinsku dokumentaciju Radončića. Niko od nas ne želi da drugi zna kakvo je njegovo zdravstveno stanje, naše bolesti ne iznosimo javno. Dakle, to je povreda Zakona o zaštiti osobnih podataka i druga povreda je bila kad su išli u ambulantu porodične medicine gdje su također pregledavali sve podatke o bolesti koje Radončić eventualno ima i smatram da to nije dopustivo. Sud je naznačio da će ispitati o čemu se radi i da Sud BiH nikakav nalog nije dao. Dok god je optuženik u pritvoru, niko osim Suda BiH ne može dati takav nalog”, rekao je Crnalić.

Radončić se na današnjem ročištu pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.