Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Crveni alarm upaljen za Hercegovinu, narednih dana i dalje toplo u BiH

Šibenik: Građani i turisti rashlađuju se na razne načine
28.07.2020., Sibenik - I domaci i turisti u ovaj vruci dan rashladjuju se na razne nacine. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno

Za Hercegovinu je i danas izdato crveno upozorenje zbog visoke dnevne temperature vazduha, koja će dostići i 40 stepeni Celzijusovih.

Interval za koji se izdaje upozorenje je od 11.00 do 18.00 sati, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Danas će pretežno sunčano i vruće se zadržat se na jugu. U ostalim područjima sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana će uvjetovati lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 40 stupnjeva.

U Sarajevu prije podne sunčano vrijeme. Više oblačnosti u drugoj polovini dana. U poslijepodnevnim satima je moguć pljusak i grmljavina. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stupnja.

Prognoza za naredne dane

U subotu će u Bosni biti umjereno oblačno. U jutarnjim satima više oblačnosti u istočnim područjima i dijelu centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32, na jugu zemlje od 33 do 37 stepeni.

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

U ponedjeljak sunčano uz umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje u noći na utorak. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 20,a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33, na jugu zemlje do 35 stepeni.