Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović i Trninić o Bosićevoj deklaraciji: Neozbiljna i protiv interesa RS

bosic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je neozbiljna deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

“Infrastruktura je u nadležnosti entiteta i bez Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH sve priče su izlišne i mogu samo da troše vrijeme”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Prema predloženoj deklaraciji, trasa auto-puta trebalo bi da ide putem Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo.

Čubrilović je naglasio da nema nikakvih konkretnih dogovora o zakazivanju posebnih sjednica Narodne skupštine, pa ni sjednice posvećene radu Suda i Tužilaštva BiH.

“Što se tiče redovne sjednice, čim bude dovoljno materijala da se sjednica može održati, ja ću zakazati Kolegijum, koji će utvrditi datum održavanja sjednice”, rekao je Čubrilović.

U isto vrijeme, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je Bosićeva deklaracija o trasi auto-puta Sarajevo – Beograd još jedan pokušaj srpskih predstavnika u Sarajevu da derogiraju nadležnosti entiteta, Vlade Srpske i njenih ministarstava.

Trninić je naglasio da je po Ustavu i Dejtonskom sporazumu vlasništvo i nadležnost nad infrastrukturom na entitetima, zbog čega je neozbiljno da neko izlazi sa ovakvim zahtjevom.

“Našim strateškim dokumentima, prostornim planom i strategijom transporta Republike Srpske, koja je sastavni dio strategije BiH, predviđeni su putni pravci koji povezuju koridor ‘Pet ce’ i koridor 10 i 11 u Srbiji, zapravo povezuju i Sarajevo i Beograd”, rekao je Trninić novinarima u Banjaluci.

On je objasnio da su ti strateški dokumenti predvidjeli brzi put od Sarajeva preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta, te da je to i u sveobuhvatnoj transportnoj mreži za Jugoistočnu Evropu predviđeno kao “ruta tri”.

“Našim strateškim dokumentima predviđen je auto-put koji povezuje koridor ‘Pet ce’ od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine, a spremnost da pomogne pokazala je i Srbija, odnosno predsjednik Aleksandar Vučić prilikom otvaranja trase Auto-puta ‘9. januar’ od Mahovljanske petlje do Drugovića”, pojasnio je Trninić.

On je naglasio da neko, i pored svega navedenog, zbog derogiranja nadležnosti RS ili prenosa nadležnosti predlaže neke deklaracije koje nemaju veze ni sa zakonom ni sa nadležnostima, a ni sa stvarnošću.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uvrstio je juče na dnevni red sjednice deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg doma Mladen Bosić iz SDS-a.

Prema deklaraciji, trasa bi trebalo da ide putem Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo.