Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Ne bi bilo dobro da se odnosi dalje zaoštravaju

BiH

cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da su sankcije SAD-a entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku “neprihvatljive i da, kako se pokazalo u praksi, nikada ne vode rješenju i napretku”.

– Nije ovo prvi put da se nekom zvaničniku RS-a izriču sankcije. I u prošlosti smo imali sankcije, pa čak i smjenu jednog predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine. Kroz kontinuitet sankcija pokazalo se da to nikada nije vodilo napretku, ni socijalnom ni ekonomskom, kao ni jačanju demokratskih kapaciteta. Sve nesuglasice i sve probleme moguće je riješiti jedino dijalogom – naveo je Čubrilović.

Smatra zabrinjavajućim da su sankcije kao rigidna, nedemokratska mjera izrečene zbog poštivanja najviših demokratskih instituta, kakav je, recimo, referendum.

– Jedan od uslova američke administracije koji je, prema vlastitoj izjavi, dobio predsjednik RS-a bio je da prekine rad na izradi zakonskih propisa sa ciljem reformisanja Ustavnog suda BiH, kako je to uređeno Ustavom BiH, i zamjene stranih sudija sudijama iz BiH. Ako su vlasti BiH i RS-a birane na demokratskim izborima, kako je moguće da im se oduzme demokratsko pravo da predlože izmjene zakona u svojoj zemlji. To nije razlog za uvođenje sankcija, a posebno želim da naglasim da sve političke partije iz Republike Srpske dijele ovaj stav – naglasio je Čubrilović.

Dodao je da je i zahtjev koji je Dodik dobio od predstavnika američke administracije da spriječi objavljivanje rezultata referenduma u “Službenom glasniku RS-a” nedemokratski, jer je objavljivanje rezultata demokratskog izjašnjavanja građana RS-a zakonska obaveza.

– Niko u ovoj zemlji, pa ni predsjednik RS-a ne može da krši zakon ma ko taj uslov da postavi pred njega – naglasio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Izrazio je očekivanje da će ova situacija, ipak, biti riješena na pozitivan način i da će SAD nastaviti da štite Dejtonski mirovni sporazum i grade dobre odnose sa RS i njenim zvaničnicima, radi mira i stabilnosti BiH i regiona.

– Ne bi bilo dobro da se odnosi dalje zaoštravaju. Situaciju treba smiriti i u direktnom razgovoru sa predstavnicima američke administracije pokušati riješiti ovaj problem i otkloniti sve nesporazume – zaključio je Čubrilović.