Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik NSRS

Čubrilović: Nedopustivo je ignorisanje izborne volje građana i ucjenjivanje

Nedeljko-Cubrilovic-NSRS

Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome, po Ustavu, odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je danas da će, ukoliko član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS zatraži održavanje posebne sjednice entitetskog parlamenta, na šta ima pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine, ta sjednica biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, u ovom slučaju Dodik.

– Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome, po Ustavu, odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Dakle, mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine RS-a na zahtjev člana Predsjedništva iz RS, ukoliko takav zahtjev stigne, u zakonskom roku ćemo zakazati sjednicu parlamenta sa dnevnim redom koji predlagač predloži – rekao je Čubrilović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Naglasio je da je uslovljavanje formiranja Vijeća ministara BiH i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg tog tijela sa približavanjem bilo kojem vojnom savezu, kako je navedeno u saopćenju, izmišljen uslov zbog kojega svi u BiH trpe veliku štetu.

– Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i saglasnosti o onim stvarima o kojima sagovornici mogu da se dogovore, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Vijeća ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav RS kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno je uslovljavanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi – rekao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Istakao je da je za RS nedopustivo ignorisanje izborne volje njenih građana, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi kojima se sprečava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon usaglašenog sporazuma trojice lidera, koji danas mnogi, kako tvrdi, miniraju i time uvode zemlju u još veću krizu.