Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Počast svim žrtvama u tragičnim sukobima u regionu

BiH

cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izrazio je počast svim žrtvama koje su stradale u tragičnim sukobima u regionu, a posebno Srbima koji su, kako je navedeno, žrtve hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja“.

-S dužnim pijetetom moramo se sjećati svih nevinih žrtava stradalih za vrijeme hrvatske akcije “Oluja“, u kojoj je poginulo i nestalo više od 2.500 osoba, među kojima su brojni civili i prognano više od 250.000 Srba koji su, u najvećem broju, svoje utočište našli u Republici Srpskoj i Srbiji – naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi povodom obilježavanja 5. augusta, Dana sjećanja na stradanje i progon Srba.

Ističe da nijedan zločin, na bilo kojoj strani, ne smije ostati nekažnjen, što je elementarni osnov i uslov za istinsko pomirenje i normalizaciju u svim odnosima između naroda i njihovih državnih zajednica na ovim prostorima.

-Zato je neophodno omogućiti stvarni povratak svih izbjeglih i prognanih, obezbijediti ravnopravnost nacionalnih manjina i svih građana i efikasnije rješavanje njihovih životnih potreba i interesa – smatra on.

Narodna skupština, organi i institucije RS-a i dalje će, navodi, preduzimati neophodne aktivnosti radi ostvarivanja potpunog povratka. Kao važan preduslov povratka je činjenica da je u potpunosti omogućen povrat imovine na teritoriji Republike Srpske i da je sigurnost građana podignuta na najviši nivo.

Istovremeno, od drugih naroda, entiteta i država traži da omoguće povrat imovine svim prognanim Srbima, posebno onima koji su svoju imovinu u Hrvatskoj mijenjali za imovinu u Republici Srpskoj, a na kraju su ostali i bez jedne i druge imovine.

U organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” u Banjoj Luci je obilježeno stradanje Srba u “Oluji”.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik, zajedno sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, prisustvovat će večeras, kako je navedeno, državnoj manifestaciji posvećenoj sjećanju na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja” u beogradskom naselju Busije, koje je postalo dom za oko 6.000 izbjeglica iz Hrvatske koji su se tu naselili nakon vojne akcije “Oluja“.