Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očekuje zahtjev

Čubrilović: Posebnu sjednicu NSRS o deklaraciji SDA još niko nije zatražio

Nedeljko-Cubrilovic-NSRS

Čubrilović je naglasio da su za blokadu najodgovornije političke stranke, a ne pojedinci, i ukazao da bi sve riješile izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da će posebna sjednica, čije održavanje očekuje u prvoj polovini novembra, pokazati stepen jedinstva o programskoj deklaraciji SDA i predstavljati odgovor na razne deklaracije čije donošenje u kontinuitetu najavljuju bošnjačke političke stranke, a čiji ciljevi su za Srbe uznemirujući.

“Treba da se reaguje na deklaracije čije donošenje u kontinuitetu najavljuju bošnjačke političke stranke, prije svega SDA. Srbi u BiH se ne osjećaju ugodno kada čuju najave sa takvim ciljevima”, rekao je Čubrilović za BH radio.

On očekuje da bi posebna sjednica Narodne skupštine RS mogla da bude održana u prvoj polovini novembra, ali da do sada nema zvaničnog zahtjeva za njeno održavanje, i dodaje da će skupštinski Kolegijum, kada dobije zahtjev, razmotriti datum.

Odgovarajući na pitanje da li bi rasprava u Narodnoj skupštini mogla da utiče i na deblokadu procesa formiranja vlasti na nivou BiH, Čubrilović je rekao da neće uticati ni pozitivno niti negativno, ali da deblokada treba da se desi jer je sramota da poslije godinu dana od izbora nije formiran Savjet ministara.

On je istakao da RS i u takvoj situaciji može da funkcioniše, ali je šteta što ne može da iskoristi dodatne mogućnosti i realizuje kreditne linije kao podršku infrastrukturnim projektima BiH.

Čubrilović je naglasio da su za blokadu najodgovornije političke stranke, a ne pojedinci, i ukazao da bi sve riješile izmjene Izbornog zakona.

On je naveo da se u nekim zemljama ako vlast ne bude formirana u roku od 60 dana ili šest mjeseci ide u nove izbore, dok u BiH to zakonom nije predviđeno.