BiH

Predsjednik NSRS

Čubrilović pozvao političke lidere u RS na konsultacije

23/07/2021

Najodgovorniji politički predstavnici u Republici Srpskoj trebalo bi da usaglase stavove, saopćeno je

Predsjednik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Nedeljko Čubrilović pozvao je predsjednike svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u na sastanak u Narodnoj skupštini RS u ponedjeljak, 26. jula u 16 časova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kako je navedeno u pozivu, na ovom sastanku najodgovorniji politički predstavnici u RS-u trebalo bi da usaglase stavove vezano za posljednju odluku visokog predstavnika o nametanju Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Narodne skupštine RS-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare najavio je da će sljedeće sedmice biti održana sjednica Narodne skupštine RS, navodeći da on i RS “odbacuju odluku visokog predstavnika”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.