Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Prekršen vitalni interes RS-a

nedeljko-cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović tvrdi da negativno mišljenja Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koje su u proceduru uputile parlamentarne stranke iz RS-a, predstavlja kršenju vitalnog interesa RS-a.

Smatra i da je to derogiranje dejtonskih rješenja i dalje obezvrijeđivanje napora za funkcioniranje organa i institucija, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

-Nedopustivo je da ni nakon petnaest godina, u skladu s ustavno-pravnim uređenjem Bosne i Hercegovine, nije došlo do prestanka rada sudija stranaca u Ustavom sudu BiH, mišljenja je Čubrilović.

Potrebno je, kaže, podsjetiti da su “sudije stranci, zajedno sa sudijama iz bošnjačkog naroda, preglasavali sudije iz reda srpskog naroda u brojnim predmetima, a posebno u predmetu ocjenjivanja ustavnosti Zakona o praznicima RS-a i to sa stanovišta nepostojećih ustavnih normi i neuobičajenom praksom da se u ustavno-sudskom sporu odluke donose ocjenjujući ih sa stanovišta historijskih i političkih događaja.

Čubrilović je istakao da je “odlazak stranih sudija neophodan prvenstveno i sa stanovišta suvereniteta i demokratskih načela koja treba da budu nužno prisutna u procesima odlučivanja na svim nivoima vlasti u BiH”.

Zaključio je i da posljednja odluka Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH “čini neizvjesnim i ponuđena rješenja strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH”.