Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: RS neće tolerisati bilo čije vaninstitucionalno djelovanje

BiH

nedeljko-cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je danas “da taj bh. entitet više neće tolerisati bilo čije vaninstiucionalno djelovanje“.

Čubrilović kaže da se to odnosi i na “slučaj Bakira Izetbegovića u vezi s revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije“.

-Ovo je posljednji trenutak da se pošalje upozorenje da se instrumenti odlučivanja u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom vrate u institucije sistema ove zemlje. Očekujemo da međunarodna zajednica u tom smislu, a u skladu sa zaključkom posljednje sjednice Vijeća za primjenu mira preduzme korake u zaštiti Dejtonskog sporazuma – kazao je Čubrilović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Razočaran je, dodaje, potezom Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je uputio tri pisma u kojem traži objašnjenje vezano za mandat Sakiba Softića pojedinačno i ponaosob od tri člana Predsjedništva.

-Ovim potezom Sud je pokazao da ne priznaje Predsjedništvo BiH kao instituciju države, jer da priznaje instituciju pismo je moralo biti jedno i adresirano na predsjedavajućeg Predsjedništva u ovom slučaju Mladena Ivanića – smatra.

Kazao je i da se nada da će predstavnici bošnjačkog naroda “shvatiti kuda vodi praksa vaninstitucionalnog djelovanja pojedinaca i rušenje sistema i da će dići svoj glas protiv bezvlašća“.

Još jednom je izrazio žaljenje zbog toga što zaključci na posebnoj sjednici Narodne skupštine o reviziji presude nisu usvojeni jednoglasno i što sve političke partije u Narodnoj skupštini nisu pokazale više fleksibilnosti i dobre volje za dogovor prilikom usaglašavanja stavova.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakao i da se, nažalost, Ustavni sud BiH još nije izjasnio o apelaciji poslanika NSRS-a u vezi s ocjenom ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

-Za nas je 1. mart istorijski falsifikat. Tog dana se srpski narod u BiH ne sjeća ni po čemu dobrom…, a obilježava ga samo dio BiH. Nadamo se da će Ustavni sud BiH postupiti ne politički, već pravno u ovom slučaju, jer BiH i nema zakon o praznicima – ustvrdio je Čubrilović.