Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: U rukama Ustavnog suda BiH kompromis u vezi s referendumom

BiH

cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da bi, ukoliko bi Ustavni sud BiH na osnovu zahtjeva entitetskog parlamenta preispitao i stavio van snage svoju odluku o neustavnosti 9. januara, kao Dana RS-a, bila preispitana odluka o održavanju referenduma u RS.

-Jasno je da je odluka koja može da dovede do kompromisa u rukama Ustavnog suda BiH – ustvrdio je Čubrilović.

Pozvao je danas ambasadore Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) da, kako je saopćio, prihvate činjenicu da je Odluka o referendumu usvojena u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom.

Naveo je da postoji pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organizovanje i održavanje referenduma 25. septembra.

-Uporište za održavanje referenduma je u članu 70. i 77. Ustava RS-a i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi – naglasio je predsjednik entitetskog parlamenta uz poziv PIC-u da ne podlegnu pritiscima bošnjačkih političara koji traže nametanje odluka.

Podsjetio je ambasadore PIC-a da je Narodna skupština RS-a, u skladu s pravilima Ustavnog suda BiH, još 17. juna tom sudu podnijela zahtjev za preispitivanje njihove odluke o 9. januaru, Danu RS, ali da do danas nije stigao odgovor na ovaj zahtjev.

Tvrdi da referendum o Danu RS-a ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH, niti je to nekakav “probni balon“ te da ne ugrožava ustavnopravni okvir države, niti integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, zbog čega ne postoji nijedan osnov za eventualnu nametanje rješenja u ovom slučaju.

Izrazio je nadu da će ambasadori PIC-a “sagledati sve pravne činjenice i podržati pravo naroda RS-a da sam odluči koje datume iz svoje istorije će praznovati“.