Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik DEMOS-a

Čubrilović: Uzdržani smo prema trećem entitetu

nedeljko_cubrilovic

Kazao je da samo ime govori, a još više skraćenica – DEMOS – narod, govori da su, kako kaže, narodna stranka ili stranka naroda

Nedeljko Čubrilović izabran je danas za predsjednika Demokratskog saveza (DEMOS).

Tu stranku su formirali mahom bivši članovi Demokratskog narodnog saveza (DNS), iz kojeg su istupili nakon raskola do kojeg je došlo nakon izbora.

Nakon Osnivačke skupštine DEMOS-a, Čubrilović je rekao da je riječ o stranci centra, koja će politički djelovati na društvenom razvoju po mjeri građana.

– Demokratski savez polazi od činjenice da on jeste nova stranka, ali mi nismo tek od danas na političkoj sceni. Naprotiv, većina nas je do juče bila u jednoj drugoj političkoj stranci i zalagala se za ostvarenje njenih programskih ciljeva, sve do trenutka do kojeg se iz određenihi razloga nije otvoreno krenulo u tajkunizaciju te političke stranke. Neki od nas su se tome suprotstavljali. To smo činili koliko smo znali i mogli, dok nismo bili isključeni ili sami napustili tu stranku. Stranka koju smo danas osnovali ne smije doći u takva iskušenja – ustvrdo je Čubrilović.

Kazao je da samo ime govori, a još više skraćenica – DEMOS – narod, govori da su, kako kaže, narodna stranka ili stranka naroda.

Demokratski savez smatra i da je, kaže, Dejtonski mirovni sporazum, s obzirom na odnos snaga u trenutku njegovog potpisivanja, najoptimalniji okvir za RS kao ravnopravni državotvorni entitet unutar dvoentitetski uređene države Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je DEMOS protiv raspakivanja, tj. promjene Dejtonskog sporazuma, protiv nekakvog „Dejtona 2“, a vrlo je uzdržan i kad je posrijedi tema o trećem entitetu.

– Odnosi u tom dijelu Bosne i Hercegovine, u Federaciji dakle, tiču nas se samo u mjeri u kojoj se oni dotiču pitanja položaja srpskog naroda, kome još nije priznat status konstitutivnog naroda u nekim županijama ili kantonima – kazao je Čubrilović u govoru na osnivačkoj skupštini DEMOS-a.