Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Vjerujem da će biti podržan novi kvorum od 28 poslanika

cubrilovic

Kolegijum Narodne skupštine RS-a približio je stavove o izmjenama i dopunama Poslovnika entitetskog parlamenta, kojim se propisuje da je za kvorum, neophodan za rad parlamenta, potrebno da sjednici prisustvuje trećina, odnosno 28 od ukupnog broja poslanika.

Kvorum je dosad bio više od jedne polovine od ukupno 83 parlamentarca.

Predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović kaže da ipak još nema saglasnosti o jednom ili dva člana Poslovnika, ali vjeruje da će prilikom glasanja biti podržana nova odredba o kvorumu.

Nema tog normativa, ističe, koji može da u potpunosti uredi ovu oblast, ako se poslanici sami savjesno ne ponašaju, kako to očekuju od njih oni koji su ih birali.

-Ako se i usvoji odredba o obaveznom prisustvu 28 poslanika tokom rasprave, vjerujem da će u skupštinskoj sali biti mnogo više poslanika od tog broja – rekao je Čubrilović u izjavi novinarima.

U pripremi izmjena Poslovnika entitetskog parlamenta korištena su, kaže, iskustva iz država u okruženju, koje imaju parlamentarno uređenje.

Na Kolegijumu je podržan amandman Koalicije “Domovina“ da se iz Poslovnika brišu nazivi “državni“, i zamijene “entitetskim“, kada se govori o institucijama RS-a, kao i da predsjedništvo Narodne skupštine RS-a može telefonski da dogovori neke odluke.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a protiv je smanjenja kvoruma.