Ćudić: Bh. ustavni poredak suprotan je demokratskim standardima

BiH

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić smatra da presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju “Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine” pokazuje da je bh. ustavni poredak, suprotno svim demokratskim standardima, dijeli državljane po imenu i porijeklu, i tako krši njihova elementarna prava i slobode.

Pilav se obratio ECHR u Strazbourgu 2007. godine i tužio BiH jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za člana Predsjedništva BiH, a Sudsko vijeće ECHR jednoglasno je odlučilo da je u tom slučaju došlo do kršenja člana 1. Protokola 12. (opće zabrane diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ćudić smatra da u BiH i po drugim osnovama postoji diskriminacija, a da je Pilav samo prezime toj neravnopravnosti, saopćeno je iz Naše stranke.

– Moći ćemo govoriti da živimo u jedinstvenoj Bosni i Hercegovini tek kada ljudi u ovoj zemlji budu jednaki pred zakonom, i kada njihovo preseljenje s jednog mjesta na drugo ne bude povlačilo gubitak temeljnih političkih prava – zaključila je Ćudić.