Naša stranka

Ćudić: Čovićeva pisma međunarodnoj zajednici su pisanje u vjetar

Sarajevo: Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se medijima
27.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Nase stranke (NS) Edin Forto i poslanici u Predstavnickom domu PSBiH - Predrag Kojovic, Damir Arnaut i Mirjana Marinkovic- Lepic, te predsjednica GO NS Sabina Cudic. Na konferenciji je prezentiran program ustavnih promjena. Sabina Cudic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dragan Čović je u potpunosti uništio svoj međunarodni ugled zahvaljujući korupciji i propasti svega što su se Čović i njegovi koalicioni partneri, kako srpski tako i bošnjački – dotakli

Povodom pisma Dragana Čovića upućenog međunarodnoj zajednici, u kojem najavljuje čak i teritorijalnu reorganizaciju zemlje, oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

„Dragan Čović ima razloga za zabrinutost i nezadovoljstvo. Njegova briga nije za hrvatski narod, čiju poziciju u međunarodnim krugovima Čović samo kompromituje. On će biti jedan od gubitnika izbora u oktobru i nakon njih slijedi mu politička penzija a vrlo vjerovatno i pravna bitka zbog brojnih afera u koje je uključen kompletan rukovodeći kadar njegove stranke.

Međutim, gubitnici neće biti ni Hrvati ni Bosna i Hercegovina kako to Čović želi da predstavi. S odlaskom bilo kojeg bh. etnopolitičkog lidera u penziju, pa tako i Čovića, BiH i svi njeni narodi i građani mogu samo dobiti, stoji u saopćenju Sabine Ćudić, koja dalje kaže da su “svega svjesni i predstavnici međunarodne zajednice”.

“Dragan Čović je u potpunosti uništio svoj međunarodni ugled zahvaljujući korupciji i propasti svega što su se Čović i njegovi koalicioni partneri, kako srpski tako i bošnjački – dotakli. Zatim, tu je uništavanje državnih preduzeća od kojih je Aluminij bio posljednji i nakon kojeg je ostalo još samo uništenje Elektroprivrede HZHB kad je riječ o firmama pod kontrolom HDZ-a. Tu je, potom, veličanje ratnih zločinaca, bliska saradnja s Dodikom te s tim u vezi njegova podložnost ruskom uticaju. Tu je vječna koalicija sa SDA unutar koje suvereno gospodare i krčme javnu imovinu i BiH vuku na dno svih evropskih ljestvica. A s posljednjim pismom sebi na leđa stavlja i hipoteku otvorenog ratnog huškača i secesioniste jer zagovora teritorijalnu reorganizaciju zemlje što je sinonim za treći entitet. Uz Dodikovu prijetnju secesionizmom, to što Čović radi, očito je pozivanje na rat”, smatra Ćudić.

Ona naglašava da će se potruditi da to tako bude shvaćeno i unutar međunarodne zajednice, te da se svaka destabilizacija Bosne i Hercegovine i priče o njenoj teritorijalnoj reorganizaciji tretiraju kao destabilizacija cijelog Zapadnog Balkana a samim tim i Evrope.

“Toga neće biti, za razliku od izbora kojih će biti ma kako HDZ i Čović gledali na njih.

Ako Čović želi da bojkotuje izbore, neka izvoli. Moguće da je to jedini način da se osvijesti koliko je hrvatski narod politički samobitan i samostalan u kreiranju vlastite političke sudbine da mu on i njegov HDZ nisu ni potrebni. Ne samo da mu nisu potrebni, nego su mu i smetnja progresu unutar BiH. Svjedoci smo iseljavanja svih građana, a posebno Hrvata koje je sa svakom godinom vladavine HDZ-a bivalo sve veće.

Za njih je najvažnije da HDZ izgubi monopol nad njihovim političkim predstavljanjem, baš kao što je za Bošnjake najvažnije da to izgubi SDA, a za Srbe da izgubi SNSD.

Da bi se to desilo, vrlo je važno da međunarodna zajednica te stranke i njihove lidere prestane doživljavati kao glasnogovornike naroda. Vjerujem da će ovo Čovićevo pismo biti dokaz da se to dešava i da ono neće izazvati nikakvu reakciju, kao ni bilo koje pisanje u vjetar“, poručuje Ćudić.