Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćudić: Mandić mora hitno obezbjediti RhoGAM ampule porodiljama

BiH

kojovic cudic

Nestašica RhoGAM imunoglobin injekcija u Bosni i Hercegovini koje su neophodne porodiljama neposredno nakon poroda koje imaju Rh negativnu grupu, a novorođenče pozitivnu, pokazuje koliko je nemaran odnos aktuelne vlasti prema najranjivijim, u ovom slučaju ženama neposredno nakon poroda – smatra Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

„I dok traju masovna iseljavanja iz zemlje zbog nezaposlenosti i općeg nezadovoljstva stanjem u državi, zbog čega nam prijeti bijela kuga, vlasti nam i kroz ovu situaciju dokazuju da im to nije na listi prioriteta. Neprimanjem RhoGAM ampule u roku 72 sata nakon poroda direktno se uskraćuje mogućnost porodiljama sa Rh negativnom krvnom grupom da se ponovno odluče na trudnoću. Ko će odgovarati za ukidanje mogućnosti ženama na majčinstvo zbog propusta ministarstava zdravstva?”, objasnila je Ćudić.

Naime, organizam Rh negativne trudnice u narednim trudnoćama sa Rh pozitivnim plodovima reaguje na fetus tako što protiv njega počinje stvarati antitijela, oštećujući plod. Zbog toga je neophodno da porodilja dobije RhoGAM unutar 72 sata od porođaja, ako je beba Rh pozitivna, kako bi tako bile zaštićene od senzibilizacije.

“Pozivam ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića da odobri hitan uvoz ovog lijeka za potrebe zaštite zdravlja Rh negativnih trudnica i njihove djece. Također apelujem na ministricu zdravstva Kantona Sarajevo Zilhu Ademaj da što prije pristupi sistemskom regulisanju kantonalne liste ampularnih lijekova te omogući izdavanje ovog lijeka na recept“, rekla je Ćudić.