Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćudić: Nedopustivo odvajanje djece s poteškoćama u razvoju od ostale djece

ćudić

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić i vijećnica Naše stranke u Novom Sarajevu Vildana Bešlija nedopustivim smatraju fizičko odvajanje djece s poteškoćama u razvoju od ostale djece.

Reagirale su u povodu idejnog projekta tematskih parkova, koje je Općina Novo Sarajevo predstavila za uređenje tri parka u ulici Envera Šehovića, saopćeno je iz Naše stranke.

– Jedan od dječijih parkova je određen kao ‘igralište namijenjeno djeci s poteškoćama u razvoju’ i u skladu s tim napravljeno je idejno rješenje. Smatramo da je riječ o skandaloznom prijedlogu, jer je njegova suština da se djeca s poteškoćama u razvoju odvoje od ostale djece (ogradom od žice) i da imaju ‘svoj’ park, a ne u parkove u kojima će biti ‘zdrava djece’. Razdvajanje djece po takvom kriteriju dostiže nivo najstrašnijih rasističkih razdvajanja – kazala je Ćudić.

Dodala je da je suština inkluzije djece s poteškoćama u razvoju upravo to da imaju priliku socijalizirati se kroz igru i učenje s ostalom djecom na čemu je, ističe, Naša stranka insistirala i prilikom donošenja Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju KS i brojnim drugim prilikama.

Traže da svaki park bude prilagođen i za djecu s poteškoćama u razvoju, da se mogu igrati i družiti s ostalim vršnjacima.

– Prijedlog Općine Novo Sarajevu o ‘posebnom’ parku nije socijalna inkluzija (uključivanje), već brutalna ekskluzija (isključivanje). Umjesto da se kao društvo borimo protiv postojećih mentalnih barijera, ovdje institucije hoće da postavljaju infrastrukturne barijere. To ne smijemo dopustiti – dodala je.

Vijećnica Naše stranke u Novom Sarajevu Vildana Bešlija ukazala je i na proceduralni propust prilikom donošenja odluke o uređenju parkova na ovaj način.

– Općinsko vijeće nije uopće bilo konsultirano prilikom donošenja ove odluke. Odsustvo transparentnosti očigledno je ovdje povezano s problematičnom idejom, kojom su se vodili predlagači, a to je da djeci s poteškoćama u razvoju nije mjesto sa ‘zdravom djecom’. To je strašno i Klub vijećnika Naše stranke će tražiti hitno poništenje ove odluke i korigovanje idejnog projekta tako da svaki od parkova bude prilagođen za djecu sa poteškoćama u razvoju – zaključila je Bešlija.