Ćudić: Nema koalicije sa SDA, načelnike ćemo kontrolisati kroz vijeća

BiH

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata od strane Centralne izborne komisije, oglasila se potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić, potvrdivši da je Naša stranka na ovim izborima ostvarila najbolji rezultat u svojoj historiji, prenosi agencija Patria.

Sabina Ćudić ističe važnost ulaska Naše stranke u brojne općine izvan Kantona Sarajevo, što potvrđuje dalje jačanje ideje NS-a širom Bosne i Hercegovine.

– Zahvaljujem svim građanima i građankama BiH koji su jučer izašli na izbore i time pokazali svoju odgovornost. Hvala svima koji su podržali Našu stranku. Opravdat ćemo vaše povjerenje. Ogroman uspjeh smo ostvarili u svim sarajevskim opštinama, pri čemu u Centru i Novom Sarajevu bilježimo rast od preko 100%.

– Oni koji slave pobjedu u Centru izgleda previđaju činjenicu da SDA nema većinu u vijeću. Mi smo već dali riječ našim biračima da nećemo sarađivati sa SDA i da ćemo njihove načelnike kontrolisati kroz vijeća. Prema trenutnim rezultatima Naša stranka predvodi opoziciju – kazala je Ćudić.

– Prema informacijama sa terena očekujemo rast u Starom Gradu, Ilidži i Novom Gradu, te vijećnike u Varešu, Doboj-Istoku, Bosanskom Petrovcu, Visokom, Goraždu, Zenici, Tuzli i Gračanici. Čekamo rezultate iz Bihaća, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, Vogošće i Lukavca. Sasvim je izvjesno da je Naša stranka na putu da postane najperspektivnija građanska politička alternativa nacionalističkoj industriji mržnje.

Mi okupljamo mlade ljude, jednu novu generaciju koja će tu njihovu mašineriju razmontirati 2018. godine – kazala je Ćudić .

– Idemo odmah raditi. Pokrećemo temu Zakona o prostornom planiranju gdje su zahvaljujući ‘prazninama’ u tumačenju načelnici vršili izmjene prostornih planova bez vijeća. Tražimo hitno usvjanje Zakona o lokalnoj samoupravi kako bismo konačno opštinama predali one nadležnosti koje im po prirodi stvari pripadaju. Nastavljamo pritisak za donošenje Zakona o šumama kako bi opštine pravično učestvovale u raspodjeli dobiti od eksploatacije šumskog bogatstva.

Spremamo prijedloge za budžete na lokalnom nivou, kako bismo sada još snažnije i značajnije utjecali na način kako se planira potrošnja javnog novca kroz opštine. Nema stajanja, ovi rezultati su nam dali novu snagu i radit ćemo još više – poručila je Ćudić.