Ćudić: Platu Novalića prikupljati “humanitarnim telefonima“

BiH

sabina cudic

Povodom izjave premijera Federacije BiH Fadila Novalića da nije potrebno sistemski rješavati finansiranje Roditeljske kuće, oglasila se potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

„Kada je u decembru prošle godine funkcionisanje Roditeljske kuće, u kojoj borave mališani koji se bore protiv karcinoma, leukemije, tumora i drugih bolesti – dovedeno u pitanje, zbog nedostatka potrebnih 150 hiljada KM, na isti dan u općini Ilidža povećane su plate administraciji do iznosa od 9,4 miliona KM. A kada bismo brojali na što su vlasti sve trošile od tada, od obnove službenih vozila do trotoara ispred Predsjedništva, došli bismo do vrtoglavih iznosa. Uzimajući u obzir da je sa stanovišta budžeta za Roditeljsku kuću potreban simboličan iznos, a novci se troše na razne vrste luksuza funkcionera u mnogo većim iznosima, nedopustivo je da iz vlasti dolazi poruka kako je bolje donatorskim večerima rješavati ovo pitanje, nego sistemski“, kazala je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

Ćudić kaže da Novalićeva teza da je više novca skupljeno na donatorskoj večeri, nego što je Roditeljska kuća tražila od Vlade, predstavlja samo neuspješan pokušaj skrivanja socijalne neosjetljivosti.

„Preko institucije donatorske večeri građani su i ovaj put pokazali da imaju mnogo veći stepen solidarnosti i želje da pomognu, nego vlast. Međutim, donatorska večer se ne isključuje sa učešćem Vlade Federacije, kao što pokušava sugerisati premijer. Također, budžetska sredstva su isto tako novci građana, i nema potrebe da ona idu na službena vozila a ne u Roditeljsku kuću koliko god je potrebno. Vlast svakako treba uvijek učestvovati u finansiranju, zbog osjećaja stabilnosti i sigurnosti, a dodatna sredstva prikupljena donatorskim večerima, koja sigurno neće izostati ni tada, će doprinijeti još boljim uslovima za djecu“, kazala je Ćudić.

Ona je dodala da je jedini sistem, koji je Stranka demokratske akcije (SDA) uvela u odnosu prema institucijama ove vrste – sistem sadake.

„Sve dok javnost nije uključena, vlast SDA odbija dodijeliti novac koji im pripada, a onda pred sami kolaps tih institucija, kada one objave javne apele, ili dođu predstavnici vlasti i udijele im privremenu pomoć, predstavljajući sebe kao spasioce, ili – se uključe građani i pomognu, a vlasti, kao Novalić ovaj put, sve to predstavljaju kao sretan kraj, koji je i trebao da se desi. Vrlo lako prelaze preko činjenice da ljudi koji rade u ovoj institucijama i njihovi korisnici strahuju svake godine, što s obzirom na druge bitke koje biju nije potrebno i odgovorna vlast to ne bi radila“, dodala je.

“S obzirom da se Naša stranka zalaže za budžetsku stavku namijenjenu Roditeljskoj kući, čemu se SDA protivi, onda predlažem – a nešto slično su već i građani primijetili – da se i plata premijera Novalića, po toj logici, prikuplja humanitarnim telefonima”, zaključila je Ćudić.