BiH

Ćudić prozvala Novalića: Zloupotrijebili ste položaj i morate odgovarati

04/10/2018

Dva dana pred izbore, direktnom poštom, na hiljade adresa, penzionerima u Federaciji BiH stiglo je pismo od premijera Federacije BiH Fadila Novalića u kojem promoviše svoj rad i nedvosmisleno ih poziva da glasaju za SDA, a političke oponente naziva zlonamjernim.

Tim povodom oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

„Ne samo da je nemoralno zloupotrebljavati pristup bazama podataka Penzionog fonda, već je i nezakonito na ovaj način baratati ličnim podacima naših penzionerki i penzionera.

Premijer Novalić praktično tvrdi da su penzije proizvod njegovog ličnog angažmana, a ne produkt rada naših penzionera i njihovo zakonom zagarantovano pravo. Kad premijer Novalić bude iz svog džepa isplaćivao penzije, onda će moći sebi dozvoliti ovakvo bahato ponašanje. Pozivamo Agenciju za zaštitu ličnih podataka da ubrza istragu te uputi ovaj slučaj Tužilaštvu na razmatranje zbog zloupotrebe položaja i zaštićenih osobnih podataka u privatne svrhe.

S obzirom na to da su nam se javili mnogi penzioneri koji osjećaju da im se na ovaj način prijeti ili ih se stavlja pod pritisak te da se ne poštuje njihovo pravo na privatnost, podsjećamo ih da imaju pravo podnijeti pojedinačne krivične prijave protiv premijera, što mi, svakako, podržavamo.

Gospodina Novalića i Stranku demokratske akcije pozivamo da preuzmu odgovornost za zloupotrebu ovlasti i položaja te budžetskih sredstava za slanje desetina hiljada privatnih pisama.

Koristim ovu priliku da još jednom podsjetim penzionere da je njihova penzija produkt njihovog rada a ne ličnog nahođenja političara. Ne nasjedajte političkim prijetnjama i lažnim obećanjima jer zakon je na vašoj strani.

Ovo je još jedan primjer vladanja strahom i to usmjeren prema jednoj od najosjetljivijih kategorija našeg stanovništva“. kaže u saopćenju Sabina Ćudić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.