Ćudić: SDA-ova politika sadake nije rješenje, već uzrok problema

sabina cudic

Zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Sabina Ćudić oglasila se povodom apela Roditeljske kuće, koja se našla pred gašenjem.

„Riječ je o ustanovi od najveće važnosti, u kojoj zajedno sa roditeljima borave mališani koji se bore protiv karcinoma, leukemije, tumora i drugih bolesti. Postojanje Roditeljske kuće je dovedeno u pitanje, zbog toga što vlasti nisu osigurale potrebnih 150 hiljada maraka na godišnjem nivou, ili 12 hiljada na mjesečnom. To su sa stanovišta čak općinskih, a da ne govorim o kantonalnim ili federalnom budžetu, simbolični iznosi. Jutros je, recimo, samo na Ilidži usvojen Nacrt budžeta, koji predviđa povećanje plata administraciji, tako da ukupno 9,4 miliona ide na plate administracije“, kaže Ćudić.

Ćudić smatra da je ogroman problem što je Roditeljska kuća dovedena do toga da objavljuje javni apel, što znači da je izgubila svako povjerenje da će institucije bez pritiska javnosti vršiti svoj posao.

„Tek nakon što je objavljen apel ustanove koja je dovedena na rub ponora, i nakon što je javnost solidarno reagovala, premijer KS je napisao na Facebooku da će podržati Roditeljsku kuću. Vlada KS je dosad od budžeta koji iznosi oko 700.000.000 izdvajala 12 hiljada. Za to vrijeme je, recimo, povećala ionako visoke plate državnim službenicima, na što troši milione. I tek kad se Roditeljska kuća obratila javnosti, a Vlada osjetila pritisak i opasnost, odjednom je dobila sluha za apele“, dodaje Ćudić.

Ćudić smatra da je ovdje na djelu jedna, kako kaže, „sistemska politika sadake od strane SDA, koja nije rješenje, već uzrok problema“.

„SDA, dok javnost nije uključena, najprije ne da nekim ustanovama novac koji im pripadaju. I tako ih isrcpi, i dovede do toga da budu pred gašenjem. A onda, pred sam kolaps, se javi i udijeli im privremenu pomoć, predstavljajući sebe kao spasioca. To je kao da vas neko drži gladnim u zatočeništvu, a nakon što vam da koricu hljeba smatra se humanistom. To je ‘moral’ na kojem počiva SDA-ova politika sadake i upravo je ona dovela ovo društvo tu gdje jeste“, kaže Ćudić.

„Umjesto da im daje sadaku, vlast treba da ustanovama poput Roditeljske kuće da ono što im pripada. I da ne treba čekati da se javnost uključi da bi se to uradilo. Sve što tražimo od vlasti jeste da rade svoj posao, i usmjeravaju novac, umjesto na svoje kadrove uhljebljene u državnoj službi, prema ustanovama od opće koristi“, zaključuje Ćudić.