Ćudić: Višemilionski gubici KS razlog bijega SDA i SBB-a iz Skupštine

kojovic cudic

Nakon što smo se izborili za prenos sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj se nalaze najvažniji finansijski izvještaji zdravstvenih institucija, u želji da spriječe izlazak ovih informacija u javnost, SDA i SBB su napustili salu.

Situaciju komentira Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo: “S obzirom da se radi o strateškim planovima u oblasti zdravstva čije razmatranje SDA i SBB pokušavaju izbjeći već mjesecima, sada se već radi o višemilionskim gubicima u Kantonu Sarajevo a koje će najviše osjetiti zdravstvene ustanove i njihovi pacijenti.

Ovaj nezapamćeni bijeg od javnosti čitave Vlade i vladajuće većine u Skupštini pohvalan je utoliko što možda predstavlja izraz stida i krivice za nepostojeće rezultate. Podsjećamo da niti jedna mjera predviđena reformom zdravstva iz 2016. godine do sada nije implementirana.

Kada je u pitanju Strategija obrazovanja koja se trebala naći na današnjoj sjednici dovoljno je reći da za implementaciju četverogodišnje strategije nisu predviđena ama baš nikakva sredstva dok udio obrazovanja u budžetu Kantona Sarajevo opada. Pozivamo SDA i SBB da se do kraja sedmice vrate na posao za koji su plaćeni te da se izjasne o stanju u zdravstvu, obrazovanju i komunalnoj privredi. Zakazivanjem sjednice za deveti oktobar žele spriječiti da katastrofalni rezultati u spomenutim oblastima loše utječu na njihov izborni rezultat. ”