Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnica Ćudić traži zakon o zaštiti uzbunjivača

Vlada FBiH nije se oglasila o stanju u Zavodu Pazarić, ali se pokušala ograditi smjenama

nasa stranka press (3)

Problem zloupotrebe finansija i zlostavljanja štićenika nije počeo sa ovom upravom Zavoda niti će završiti sa njenom smjenom, te da su problemi dublji i dokaz da korupcija u BiH ubija, poručila je zastupnica Naše stanke

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH danas je održala press konferenciju, sedam dana nakon što je javno objavila fotografije vezanih štićenika Zavoda Pazarić.

Ćudić je istakla da problem zloupotrebe finansija i zlostavljanja štićenika nije počeo sa ovom upravom Zavoda niti će završiti sa njenom smjenom, te da su problemi dublji i dokaz da korupcija u BiH ubija.

”Niz prijedloga koji su upućeni zadnjih sedam dana i dalje stoje nerealizovani. U Zavod nisu upućeni dodatni njegovatelji, osigurana dodatna oprema, dodatni ljekarski pregledi ni revizija dijagnoza. To je bila suština prijedloga”, rekla je Ćudić.

Ćudić je istakla da su objavljene fotografije nastale u proteklih 12 mjeseci.

“Problem Pazarića ne završava u Upravi Zavoda, on je samo korak ka rješavanju problema. Vlada se pokušala ograditi od tog problema smjenom Uprave. Nadam se da će ovaj problem otvoriti raspravu o stanju u drugim zavodima”, kazala je ona.

Dodala je da se fokus usmjerio na prijavljivača, a ne na krivca. Klub zastupnika Naše stranke u proceduru je uputio Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača.

”Živimo u pravnom paradoksu gdje Krivični zakon predviđa kazne za neprijavljivanje ovakvih slučajeva, dok se ne nudi zakonska zaštita onih koji to prijavljuju i suočavaju se sa odmazdom i pritiscima ”, kazala je Ćudić.

Istakla je da se nada da će odgovorni za stanje u Zavodu Pazarić biti procesuirani.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH kazala je kako očekuje da se na posebnoj sjednici 4. decembra o stanju u Pazariću nađu svi članovi Vlade. Kazala je i kako posjeduje još materijala o stanju u Pazariću ali da će to biti predmet istrage Tužilaštva.

“Moje mjesto nije u Pazariću, da radim sa štićenicima. Moje mjesto je da u Parlamentu predlažem rješenja za njihovo stanje. To je nešto za šta se borim, da ljudi koji su kvalifikovani za rad sa štićenicima. Ovaj Zavod nema koristi od najavljenih inspekcija, nego od nenajavljenih. Vlada FBiH se još nije oglasila o stanju u Zavodu, i kako je krenulo, neće se ni oglašavati”, kazala je Ćudić.