Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćulum: Policija nastavlja s akcijom “Dizel”, jučer oduzeto 1.500 litara goriva

lukac culum

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska izjavio je danas u Banjaluci da je na području RS tokom 2016. godine smanjen broj krivičnih djela u svim oblastima, a da je povećana rasvijetljenost istih, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare povodom današnjeg održavanja proširenog kolegija ministra unutrašnjih poslova Lukač je istakao da je MUP RS tokom godine obezbjeđivao šest velikih skupova koji su procijenjeni kao skupovi sa visokim bezbjednosnim rizikom i da je to učinjeno profesionalno.

Govoreći o planovima za sljedeću godinu istakao je da se ponovo planira obezbjeđivanje bitnih skupova, među kojima parada zakazana za 9. januar u kojoj će dio pripadnika policije RS učestvovati, a dio će obezbjeđivati skup. Lukač je najavio podizanje ljudskih i materijalnih kapaciteta, kako bi se mogli boriti protiv organizovanog kriminaliteta, korupcije i terorizma.

“Planiramo da u MUP uvedemo određen broj mladih policajaca koji završavaju policijsku akademiju”, istakao je Lukač.

Darko Ćulum, direktor Policije RS govoreći o rezultatima u godini na izmaku, rekao je da je tokom 11 mjeseci na mjestu događaja policija lišila slobode 156 izvršilaca krivičnih djela, a da je opšti kriminalitet manji za 4,4 odsto, teške krađe za 14,4 odsto.

“Tokom 11 mjeseci evidentirana su 22 ubistva, i jedno je ostalo nerasvijetljeno na području Zvornika, i ono je sigurno obračun organizovanih kriminalnih grupa iz ovog regiona”, rekao je Ćulum.

Govoreći o aktuelnoj akciji “Dizel” koja se provodi u Gacku zbog krađe goriva iz radnih mašina u Rudniku i termolektrani Gacko, Ćulum je istakao da je od 32 osobe lišene slobode, devet zadržano i biće uz izvještaj sprovedeni republičkom tužilaštvu.

“Danas nastavljamo, biće privedeno na saslušanje 30 lica ali vjerovatno neće biti lišenja slobode”, rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima šteta se još utvrđuje, a u jučerašnjim pretresima je oduzeto oko 1.500 litara goriva.