Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćulum: U RS-u do sada otkriven 2.031 migrant

Darko Culum

Policija Republike Srpske (RS) do sada je otkrila 2.031 migranata koji su na teritoriju tog bh.entiteta došli iz 22 zemlje, a najviše ih je ušlo na područjima koja su u nadležnosti policijskih uprava Bijeljina i Zvornik.

Nakon prvog sastanka koordinacionog tijela entitetske vlade za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS-a, direktor policije tog bh. entiteta Darko Ćulum je ponovio stav vlasti RS-a da na toj teritoriji ne postoje smještajni kapaciteti za prihvat migranata a da će im Vlada, u slučaju potrebe, u saradnji s lokalnim zajednicama, obezbijediti svu potrebnu logistiku za njihov „humani tranzit“ preko RS.

Najavio je da će biti intenzivirana saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica i s građanima po pitanju otkrivanja ili pronalaženja migranata, te njihovog brzog prelaska preko teritorije RS.

Entitetska policija, nakon što evidentira te osobe, predaje ih Službi za strance ili Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.

Ovo koordinaciono tijelo, čiji je Ćulum predsjedavajući, formirano je sa zadatkom da operativno provodi aktivnosti s ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz RS.

U njegov rad uključeni su predstavnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i drugih policijskih uprava, te ministarstava za izbjeglice i raseljena lica, zdravlja i socijalne zaštite, uprave i lokalne samouprave, finansija, Uprave civilne zaštite, Saveza općina i gradova, lokalnih zajednica i Crvenog krsta.