Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćurak: Osmi mart, dan kad muškarci navodno pokušavaju biti bolji

BiH

curak 2

Dobro je što još postoji 8. mart kao praznik koji nije u potpunosti devaliran unutar ovog vremena duboke, pogrešne retradicionalizacije, a ono što je pogrešno jeste što unutar toga dana muškarci navodno pokušavaju biti bolji nego su to ostalih dana u godini i što je taj dan sveden na konzumersku ravan (poziv na popuste pri kupovini).

Publicist Nerzuk Ćurak smatra i da je vrijeme da emancipacijske snage izvrše transformaciju toga praznika i da Osmi mart bude „jedan borbeni pojam“, u smislu jedne vrste simboličnog kapitala koji omogućava da se žena zaista (na najbolji način i prateći najbolje stvaralačke prakse ženskog emancipacijskog pokreta) izbori za punu rodnu ravnopravnost.

– To ženski pokret ne može uraditi sam. Ali nadati se da ćemo, unutar nekog zakonskog okvira i/li unutar javne borbe i afirmacije rodne ravnopravnosti u javnom prostoru, stvarati uvjete da prevladamo strašne mentalitetske zamke i ono što je možda najpogubnije dugotrajno strukturno, kulturno pa i direktno fizičko nasilje koje trpe žene u ovoj državi. To je mnogo veći problem nego to ovo društvo samo sebi priznaje – naglasio je.

Kao jedan od najboljih načina da se za njih društvo zainteresira jeste, po njegovom mišljenju, sindikalna borba. Ćurak misli da su u toj oblasti žene marginalizirane, a „faktički u dejtonskoj BiH nismo imali nijednu ženu predsjednicu centralnog sindikata u BiH“.

– To je nešto što bi imalo smisla uraditi u skorije vrijeme – smatra. Podsjeća i na to da su u mnogim profesijama poput obrazovanja (vrtići, osnovne i srednje škole) žene dominantne, ali u procesu odlučivanja to nije tako. Dodaje da je, po njegovom mišljenju, sazrelo vrijeme da i sama žena prestane biti protivnik sopstvene emancipacije.