Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćurak: Pronaći mir sa samim sobom znači pronaći kulturu mira

BiH

curak

U okviru Internacionalnog književnog festivala Bookstan danas je promovirana knjiga eseja i publicističkih tekstova “Rasprava o miru i nasilju” Nerzuka Ćurka.

Enver Kazaz, koji je promovirao knjigu, ističe da je Ćurak jedan od onih politologa koji imaju osjećaj odgovornosti spram vlastitog doba i spram budućnosti. Kako Kazaz navodi, Ćurak ne pokazuje samo odgovornost u analizi bh. sadašnjosti, nije samo lokalni politolog nego u našem dobu misli i evropsku sadašnjost.

Govoreći o tematici kojom se bavi u ovoj knjizi, Ćurak kaže da su dva ključna subjekta ljudske historije mir i nasilje.

Enver Kazaz

Enver Kazaz

– U historiji čovječanstva vidimo da je to jedna nepregledna borba između kulture nasilja, ubijanja, genocida, zločina, holokausta i s druge strane nastojanje nekih veličanstvenih ljudi da pokušaju na miran način zaustaviti tu negativnu stranu ljudske historije – kaže Ćurak.

Dodaje da živimo u zemlji koja je 20 godina nakon okončanja rata kao radikalnog nasilja i dalje u nekoj formi nasilja.

– Smatrao sam važnim da se naša javnost upozna o teorijskim razmatranjima elemenata koji suštinski dovode do nasilja. Kroz teoriju mira i izravni angažman možemo mijenjati naše društvo iz jedne autentične kulture nasilja u autentičnu kulturu mira – naglasio je.

FNA_27746

Ćurak ističe da moramo sebi priznati da smo mi društvo nasilja, da je kultura nasilja glavna. Da ta kultura nasilja rađa kulturu herojstva, kultura herojstva kulturu smrti, kultura smrti kulturu nerada. Ono što nam nedostaje je, smatra, razvoj kulture mira.