Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Bespotrebna dešavanja uoči rasprave o zakonu o radu

cvijanovic skupstina

Predsjednica Vlade RS izrazila je večeras žaljenje što je došlo do današnje, kako je navela, situacije uoči razmatranja novog zakona o radu u ovom bh.entitetu, ističući da je sve što se dešavalo do rasprave u Narodnoj skupštini RS bilo bespotrebno.

– Sve je bilo dio jednog scenarija. Ne radi se o zaštiti radničkih prava, ali neću o tome govoriti i neći dolivati ulje na vatru, ustvrdila je Cvijanović ističući da Vlada RS-a neće odustati od usvajanja novog zakona o radu, za koji tvrdi da ima dobra rješenja.

Izrazila je žaljenje što su radnici došlo na današnje proteste u organizaciji Saveza sindikata RS-a, misleći, kako je navela, da je Vlada pripremila, a da će Narodna skupština RS-a usvojiti nešto što je na štetu radnika, što, kako tvrdi, nije tačno.

Istakla je da je Vlada RS-a imala namjeru da zakon ide u redovnoj proceduri, ali su odlučili za hitni postupak, nakon što je postalo jasno da sindikat ne želi da učestvuje u raspravi.

Podsjetila da se na zakonu o radu radilo nekoliko godina, a intenzivno od feberuara ove godine.

-Dali smo mnogo prilika Sindikatu da učestvuje u ovom poslu, kazala je ona obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini RS izrazivši žaljenje što do socijalnog dijaloga nije došlo.

Vlada RS-a je, kaže, potom sama analizirala zakone u regiji, te u FBiH i budući da nije bilo dogovora socijalnih partnera uputila je radni materijal na razmatranje socijalnim partnerima, ali ni tada nije bilo pristanka Saveza sindikata na pregovore.

Istakla je da Vlada RS-a nastoji da se razvije realni sektor, ali vodeći računa o pravima radnika te da se na zakon može djelovati amandmanski.

Odbacila je tvrdnje sindikalaca da je Vlada RS-a vršila pritisak na njih, ističući da svako ima pravo da se ponaša po svom nahođenju, ali da mora i da preuzme i odgovorost za svoje postupke.

U parlamentu poslanici vladajuće većine razmatraju novi zakon o radu u RS.