Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Bošnjačka djeca mogu svoj jezik da nazivaju kako hoće

BiH

zeljka cvijanovic

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bošnjačka djeca “imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, a to znači da mogu svoj maternji jezik da koriste, imaju pravo da ga nazivaju kako žele i da budu uključeni u sve ono što im je dato”.

Kazala je da je problem nastao zbog evidentiranja naziva jezika u određenim službenim ispravama, zbog čega bošnjačka djeca ne idu u školu, iako politika, navela je, treba da riješi ova pitanja.

Cvijanović je ovo rekla odgovarajući na pitanje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića, koji je i danas pozvao entitetsku vladu da se u školama u RS-u omogući izučavanje bosanskog jezika.

Premijerka RS-a je poslanicima Koalicije “Domovina” odgovorila da nema namjeru da podnosi ostavku zbog ovog problema bošnjačke djece, praveći paralelu sa situacijom koju imaju srpska djeca u Federaciji BiH.

Odgovorila je Bratiću da su predstavnici nadležnog ministarstva razgovarali s roditeljima bošnjačke nacionalnosti, ali da to postaje sve više politički problem.

Tvrdi da sve nema veze s ljudskim pravima, jer se, kako kaže, RS razlikuje od drugog entiteta po tome što se u 20 škola izučava nacionalna grupa predmeta i da je u prethodnoj školskoj godini oko 2.200 đaka bošnjačke nacionalnosti uključeno u tu nastavu, a više od 6.700 đaka imalo vjeronauku.

Kaže da njima nisu ukinuta ova prava te da nema diskriminacije ni kod zapošljavanja bošnjačkih nastavnika, niti kod dodjele besplatnih udžbenika i prijevoza za svu djecu.

Cvijanović je dodala da su se, nažalost, problemi u obrazovanju u BiH sveli samo na bosanski jezik u školama u RS-u.

Bratić je ukazao da djeca trpe zbog ovog problema te pozvao da se on što prije riješi i poštuje Zakon o osnovnom obrazovanju, u dijelu koji se odnosi na jezik, jer niko ne može nekome nametati kako će se zvati njegov jezik, jer je to definirano u Ustavu.

Premijerka RS-a je u obraćanju parlamentu ponovila da je mehanizam koordinacije usvojen na svim nivoima u BiH kada su u pitanju suštinska rješenja, ali ne o pitanju formalne strane, zbog potrebe da se uskladi sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju BiH s EU.

Svjesna je, dodala je, da će biti pokušaja da se i suštinski mijenja ono što je dogovoreno, ali je stav Vlade RS-a da se to ne može dopustiti.