Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Decentralizirana struktura zemlje nije prepreka za razvoj

zeljka cvijanovic

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas u Washingtonu da je provođenje Reformske agende na neki način i potvrda da decentralizirana struktura zemlje nije prepreka za razvoj.

Govoreći drugog dana Transatlantskog ekonomskog foruma koji je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu Johns Hopkins, navela je kako je u posljednjih par godina fokus bio na imlementaciji konkretnih reformi, a ovaj posljednji paket je poznat kao Reformska agenda, o kojem su se složili svi nivoi vlasti u BiH prošle godine i definirali saradnju s Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, posebno MMF-om i Svjetskom bankom.

– Dobra stvar je što su svi nivoi vlasti izašli zajedno. Znamo tačno šta su nam zadaci, znamo da mnogo stvari zavisi od toga kako ćemo provesti Reformsku agendu. To je nešto što nam daje više podsticaja – rekla je Cvijanović.

Naglasila je da su u ovom reformskom paketu sve aktivnosti koordinirane između svih nivoa vlasti u BiH što je veoma važno u decentraliziranoj zemlji.

– To je na neki način i potvrda da decentralizirana struktura zemlje nije prepreka za razvoj i ako su aktivnosti dobro koordinirane, ako razumijemo važnost ove interakcije – kazala je ona.

Navela je da je RS završila 51,1 posto aktivnosti, 47,3 je u toku, a samo 1,4 ostaje nerealizirano.

Kada je u pitanju privatizacija velikih preduzeća, Cvijanović je navela da je RS imala pozitivno iskustvo sa privatizacijom Telecoma, na primjer, ali ne i sa nekim drugim kompanijama. To je, možda, razlog zašto FBiH zaostaje u ovom segmentu, “jer su mogli vidjeti neka negativna iskustva čak i u zemljama koje su postale članice EU”.

Ukazala je i na probleme u obrazovanju za koje kaže da nije povezano sa zahtjevima tržišta rada. Drugim riječima, obrazujemo ljude za koje smo sigurni da neće naći posao u narednih 10 godina.

– To je jedna od najvećih reformi koja je pred nama – naglasila je Cvijanović.

Među projektima usmjerenim na unapređenje poslovnog okruženja izdvojila je brzu, jednošaltersku registraciju firmu, što upravo i Federacija BiH pokušava implementirati, ali gdje stvari mogu biti nešto kompliciranije zbog podjele nadležnosti između različitih nivoa vlasti.

U narednoj fazi Reformske agende, najavila je između ostalog uvođenje u RS-u elektronsske on-line registracije. Taj projekt finansira britanska vlada.

Ustvardila je da je u RS-u sada lakše registrirati firmu nego u bilo kojoj evropskoj zemlji. U Italiji to traje godinama i košta “bogatstvo”, a u RS-u je zakonski rok za registraciju tri dana, a sve se obavlja na jednom šalteru i ne morate ići u različite institucije i gubiti vrijeme, a sa on-line registracijom sve će ti biti još lakše.

Zaključila je da su reforme u toku, a veoma je ponasna na činjenicu da su svi ove reforme nešto što su izradili domaći političari.