entitetska predsjednica

Cvijanović: Dejtonski sporazum formula za opstanak BiH

zeljka cvijanovic

Taj dokument je, kaže, pokazao da decentralizovana struktura može da funkcioniše, ukoliko za to ima političke volje

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je Dejtonski sporazuma formula za opstanak Bosne i Hercegovine.

Taj dokument je, kaže, pokazao da decentralizovana struktura može da funkcioniše, ukoliko za to ima političke volje.

U povodu 24. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci navela da se u RS tokom proteklih godina, sve više razumjela važnost Dejtonskog sporazuma.

-On nije samo okončao rat, već uspostavio naš ustavni sistem u okviru BiH i verifikovao RS koja je nastala 1992. godine – dodala je Cvijanović i navela da RS neće dozvoliti prijenos nadležnosti.

Izvršene su, kazala je, i izmjene Dejtonskog sporazuma, neke silom, neke “naivnošću“ domaćih snaga, što je dovelo do nesređenog stanja.

Nakon imenovanja Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, potvrdila je da su već određena imena ministara iz RS te da će ti ljudi, kako kaže, znati koliki je značaj koordinacije između različitih nivoa vlasti.

-Oni će znati da se ništa ne smije blokirati na štetu RS, kao što je radila protekla garnitura ministara RS u Vijeću ministara – rekla je Cvijanović.

Tvrdi da dokument Program reformi nije Godišnji nacionalni plan (ANP), već dokument na osnovu kojeg će se vršiti određene reforme.

-Prilično je restriktivan u odnosu na neke dokumente koji su bili o tome formulisali u prethodnom periodu – rekla je Cvijanović i dodala da nikada nije bila sporna saradnja s NATO-om, ali da Program reformi nije aktivacija MAP-a i ANP-a.