Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Govore da živimo sve gore, a obaramo rekorde u broju zaposlenih

Cvijanovic i novalic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da u zemlji kakva je BiH, u kojoj jedan nivo vlasti nanosi štetu drugom nivou vlasti, umjesto da rade zajedno na ekonomskim pitanjima, ne može biti brzog napretka.

Cvijanovićeva je ocijenila da brži napredak zahtijeva mnogo više napora, ali da je to nemoguće u zemlji kakva je BiH.

Ona je naglasila da je bilo teških trenutaka za RS u prethodnom periodu, ali se predano radilo da se to prevaziđe, uprkos blokadama SDS-a i PDP-a, koji su dio vlasti na nivou BiH i koji su mogli da oslobode značajna sredstva za institucije i građane Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je RS za ovu godinu trebala da povuče minimum 150 miliona KM od MMF-a za budžet, da je zbog neusvajanja izmjena Zakona o akcizama RS oštećena za najmanje 80 miliona KM, a FBiH za mnogo više.

“Ako tih para ne bude zamrijeće ta vrsta aktivnosti – gradnja puteva i auto-puteva. O tome su trebali misliti na nivou BiH malo više. Činjenica je da bi mi zarobljenim sredstvima mogli riješiti i sredstva poslodavcima za zapošljavanje 40 miliona KM, predviđena su sredstva za podršku bankarskom sektoru, podrška razvojnim politikama Republike Srpske. Dakle, 160 miliona KM je na čekanju samo zato što neko u parlamentu to sve blokira”, rekla je Cvijanovićeva za ATV.

 

Cvijanovićeva je navela da je i značajno manje sredstava povučeno za zaduživanje u odnosu na iznos koji će biti vraćen.

“Do kraja godine za povećanje penzija od tri odsto za predstojeća tri mjeseca izdvajamo dodatnih 7,5 miliona KM. Na godišnjem nivou to povećanje nas košta 30 miliona KM, a mi ćemo penzije povećati za još dva odsto, znači ukupno pet. To znači da će biti novca i obaveze će biti izvršavane”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska prošle godine zabilježila privredni rast od 3,5 odsto i da je to sigurno pozicija broj jedan u cijeloj regiji.

“Ako posmatramo i neke druge stvari, na primjer, broj zaposlenih i tu bilježimo povećanje i ostvarili smo rekordne brojeve, a to znači više od 260.000 ljudi od kada se broj zaposlenih registruje kao statistika za Republiku Srpsku. Isto tako, najniže su brojke kada je riječ o nezaposlenost, i tu imamo određene pomake”, navela je premijerka RS.

 

Ona je navela da svakako ima problema koje treba rješavati i da će ih biti još mnogo, ali neće stvari da posmatra na način da u RS ništa ne funkcioniše, a svugdje u regiji je dobro, jer to nije tačno.

“Najniža plata u RS približna je najnižoj u Federaciji BiH. Kada se gleda pojedinačno po kategorijama, troškovi života u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji nisu niži u odnosu na ovdašnje. Ne kažem da je to dovoljno, ni da je sjajno, ali ne možemo da kažemo da građani Republike Srpske žive sve gore. Jer ako žive sve gore, onda ne bismo imali rekordan broj zaposlenih u odnosu na sve ove periode koje smo imali iza nas”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da bi svi u Republici Srpskoj trebalo da rade mnogo više da bi privredni rast mogao da bude pet odsto i više.

“Naš cilj je minimum pet odsto sa 2020. godinom, a evidentnije pomake očekujemo kada rast bude sedam do 7,35 odsto. Da je to tako lako izvodljivo, onda bi svi odskočili, a Republika Srpska bi stajala”, rekla je premijer Srpske.

Ona je navela da su ovi pokazatelji trendovi koji su opšti u regiji, čak i u nekim državama koje su članice EU, kao što je Slovenija i Hrvatska.

“Ja ne tvrdim da je situacija ovdje sjajna i dobra, ali nije ništa lošija u odnosu na ostatak regije. Ako je situacija loša, kako to neki stalno govore, kako to da mi ove godine plaćamo mnogo bolje nego prošle godine, a nemamo ni MMF, ni Svjetsku banku čija su sredstva bila planirana”, upitala je Cvijanovićeva.